Mladi riječki violinisti u sklopu izložbe Violinom iznad granica sviraju na Kresnikovim violinama koje se čuvaju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

U petak, 24. siječnja 2020. godine, u 19 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održat će se koncert na violinama koje je izradio dr. Franjo Kresnik, umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina.

Na Kresnikovim violinama iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka svirat će mladi riječki violinisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije, Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić. Na koncertu će svirati na dvjema Kresnikovim violinama, iz 1910. te iz 1912. godine.

Matej Mijalić i Ivan Graziani studenti su violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. L. Sorokowa. Dobitnici su brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Jelena Barbarić-Mijalić diplomirala je i magistrirala klavir u Zagrebu, a usavršavala se na Visokoj školi za glazbu i primijenjene umjetnosti u Grazu.

Ulaz na koncert je slobodan.

Koncert se održava u sklopu velike izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona koja je u čast dr. Franji Kresniku postavljene u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona dio je projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći. Riječ je o drugoj po redu izložbi programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Granice – između reda i kaosa koji se provodi u sklopu Europske prijestolnice kulture.