Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
DOGAĐANJE:

S KOLEKCIJOM – David Maljković (HR)

31.01.2020. – 20.04.2020. / Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Share

Jedan od najpoznatijih hrvatskih suvremenih umjetnika, David Maljković, čiji su radovi dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra Georges Pompidou, Stedelijka, MoMA-e, Tate Gallery, vraća se u rodnu Rijeku uspostavljajući živi dijalog s kolekcijom Muzeja.

Izložbom S KOLEKCIJOM David Maljković uspostavlja dijalektički odnos sa zbirkom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i direktnom suvremenošću. Unutar postojeće arhitekture, semantike i infrastrukture riječkog muzeja autor uvodi novu formalno-prostornu strukturu i relacijski modalitet u odmaku od klasičnih narativnih obrazaca i  uvriježenih muzeoloških sistema prezentacije i komunikacije umjetničkog rada. Tijekom procesa otvorene gradnje odnosa s kolekcijom, radovi iz kolekcije afirmiraju svoje aktivno materijalno prisustvo, društvenost i kontinuiranu temporalnost, van statusne konačnosti i definiranosti artefakta.

Izložba će tijekom svog tromjesečnog trajanja transformirati riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u živo kolektivno tijelo potencirajući mnoštvo interakcija i situacija unutar izložbenog prostora (pop up bar, diskurzivni programi, radionice, izvedbe i akcije) u suradnji s umjetnicima različitih izraza i generacija.

 

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci, živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju Bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenala, itd., a radovi su mu dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra G.Pompidou u Parizu,  MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

Kustosica izložbe je Ivana Meštrov (HR).

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka