Članovi Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača okupljaju se ovog tjedna u riječkom Art-kinu gdje se od 16. do 18. rujna odvija Sajam filma pod okriljem teme Kino u izvanrednim situacijama.

U znaku aktualne teme Kino u izvanrednim situacijama, od 16. do 18. rujna u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture održava se novo izdanje Sajma filma – događaja koji okuplja članove Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača kako bi kroz niz diskusija, radionica, sastanaka i projekcija, osnažili rad neovisnih hrvatskih kina.

U organizaciji Kino mreže, Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina, Sajam filma u Rijeci, 16. rujna u 13 sati u dvorani Art-kina, otvaraju Alen Munitić, predsjednik Kino mreže, Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina i Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke.

Nakon otvorenja, u 13 sati i 15 minuta slijedi panel rasprava Kako smo preživjeli lockdown? u sklopu koje će kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije podijeliti svoja iskustva o načinima kako su se kina u njihovim zemljama nosila s lockdownom, postoje li planovi sufinanciranja kina čija bi svrha bila ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom te predstavljanje primjera dobrih praksi koje su njihova kina provodila za vrijeme trajanja lockdowna.

Istog dana, s početkom u 20 sati u Ljetnom Art-kinu, održava se posebno prikazivanje novog i nagrađivanog domaćeg filma Mater, kojem će prisustvovati redatelj filma Jure Pavlović i doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić.

Četvrtak, 17. rujna, za kinoprikazivače Kino mreže u Art-kino donosi predavanje Alena Munitića na temu VOD / Live stream mogućnosti koje će prisutne upoznati sa svim mogućnostima koje pružaju online platforme (Vimeo VOD, You Tube, Facebook), a istog se dana održava i predstavljanje natječaja Kreativne Europe Kina za zajednicu.

U dvama terminima – 17. rujna u 11:30 sati i 18. rujna u 11 sati – Sajam filma izravno se uključuje u program online konferencije Djeca i mladi – važnost namjenskih prostora, u organizaciji Deska Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske i Art-kina, koji će se za sudionike Sajma prikazivati na velikom platnu Art-kina, uz mogućnost uključenja u rasprave.

Ususret otvorenju Dječje kuće Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture namjera je konferencije ukazati na nedostatak prostora namijenjenih djeci i europskom filmu za mladu publiku, koji je prisutan diljem Europe – podjednako u velikim i u malim zemljama. Nizom okruglih stolova i virtualnih razgovora, tijekom kojih će sudionici podijeliti uspješne primjere i različite prakse, težnja je otvoriti plodonosnu diskusiju te potaknuti i osnažiti umrežavanje različitih dionika i korisnika.

Konferencija će u cijelosti okupiti 39 govornika iz 17 zemalja s ciljem da se ukaže važnost i raznolikost mogućnosti pružanja djeci i mladoj publici filmskog sadržaja visoke kvalitete kao i obrazovanja o filmu. Omogućivanjem navedenih perspektiva djeci i mladima, nudeći im priliku za istraživanje i prihvaćanje novih izazova, pomaže se u razvoju njihovog osobnog senzibiliteta u percepciji predmeta, osoba, situacija i osjećaja.

U okviru programa konferencije prvi dan, 17. rujna, bit će posvećen panelima koji će se baviti stavljanjem u fokus filmova za djecu i filmske edukacije na razini Europske unije, a predstavit će se također namjenski prostori za djecu te primjeri nacionalnih strategija posvećenih filmskoj edukaciji. 

Drugog dana konferencije, 18. rujna, naglasak će biti na virtualnim prostorima za razgovor (tzv. chatrooms) putem kojih će se propitivati važnost raznovrsnih edukativnih pristupa, inicijative filmske edukacije kad nacionalne strategije izostaju te uspješni primjeri Potprograma MEDIA.

 

U sklopu Sajma filma, samo za članove Kino mreže, održava se i izborna sjednica skupštine te predstavljanje filmova u distribuciji za sezonu jesen 2020. – proljeće/ljeto 2021.