Uzorke biljaka iz napuštenih riječkih industrijskih prostora umjetnik je transformirao u dizajnerske uzorke od kojih se gradi novi prostor, pričajući priču o biljkama kojima je u prostoru stvorenom ljudskom rukom odsutnost čovjeka omogućila život.

Instalacija Sanjaju li biljke sutrašnjicu? riječkog umjetnika Igora Eškinje bit će postavljena u prostoru Delta Laba (Delta 5, Rijeka) od 25. lipnja do 25. srpnja 2020., i može se pogledati od ponedjeljka do subote od 17 do 21 sat (uz mogućnost dogovora oko nekog drugog termina uz prethodnu najavu).

Nakon kratke pauze, izložba će ponovno biti otvorena za sve posjetitelje od 13. do 22. kolovoza, od ponedjeljka do petka od 17 do 21 h.

Moderni svijet počiva na kategorijama koje nam omogućuju klasifikaciju poznatog svijeta u vrste, razrede i skupine. Dvije osnovne kategorije su one prirode i kulture koje razlikuju svijet prirode i svijet stvoren ljudskom intervencijom. No svijet oko nas često izmiče našim kategorizacijama, organizmi i fenomeni znaju se naći negdje između, pripadajući različitim klasama. Jedno od takvih izmicanja nastaje i u prostorima nastalim ljudskom akcijom koju prirodni svijet ponovno zauzima. Ne zauzima ga, međutim, kao da tamo nije bilo ljudske intervencije, nego je upravo ta intervencija omogućila život određenim organizmima.

Koji biljni život nastanjuje napuštene industrijske prostore na Mlaki, Brajdici, Marganovu, Delti – pitanje je koji si je postavio umjetnik Igor Eškinja. Uzorke biljaka s tih prostora transformirao je u dizajnerske uzorke od kojih gradi novi prostor. Taj nam prostor priča priču o biljkama kojima je u prostoru stvorenom ljudskom rukom odsutnost čovjeka omogućila život. Biljke koje nastanjuju takve prostore nisu iste kao one koje nalazimo na livadama i u šumama u okolici grada; nama su to nepoznate biljke koje klasificiramo kao korov, nešto od čega nemamo koristi. Metafora korova može se protegnuti i na same napuštene prostore koji više nemaju funkciju, izmiču našim kategorizacijama i prema kojima ne možemo izgraditi odnos jer ih zapravo ne poznajemo.