Kratkotrajne rezidencije za urbane nomade omogućuju im da kao sudionici ove umjetničke instalacije budu aktivni čimbenici kulturnog i zabavnog programa u Exportdrvu i ostatku programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a građanima i građankama Rijeke otvara se prilika za razmjenu znanja i iskustava s mladima iz cijele Europe.

Eksperiment spavanja u Exportdrvu za Riječane i Riječanke nije novost – u sklopu pripreme programa Slatko i slano, više od šesto članova i članica europske organizacije koja okuplja studente arhitekture EASA (European Architecture Students’ Assembly) proveli su dva tjedna živeći, radeći i spavajući u ovome bivšem skladištu. Na osnovi toga dobrog iskustva, eksperiment se nastavlja i u 2020. godini, ali u pomalo drukčijoj formi.

Kratkotrajne rezidencije za urbane nomade omogućavaju tim „živim sudionicima“ ove umjetničke instalacije da budu aktivni čimbenici kulturnog i zabavnog programa u Exportdrvu i ostatku programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a građanima i građankama Rijeke otvara se prilika za razmjenu znanja i iskustava s mladima iz cijele Europe.

Uz urbane nomade, instalacija ugošćuje i umjetnički rad Oblomo umjetnika Saše Sedlačeka (SI), koji se realizira u sklopu programskog pravca Dopolavoro i kojim se u dobu sve prisutnije automatizacije rada i umjetne inteligencije, slikovito rečeno, vrednuje lijenost, besposličarenje i nerad.