Kulturni program obilježavanja 75. obljetnice Dana oslobođenja Rijeke i sjećanja na jednu od najtežih oslobodilačkih bitaka u ovom dijelu Europe u Drugome svjetskom ratu

Programom Slobodna Rijeka obilježava se 75. obljetnica Dana oslobođenja Rijeke (3. svibnja 1945.) i održava sjećanje na požrtvovnost jugoslavenskih partizanskih boraca i jednu od najtežih oslobodilačkih bitaka u ovom dijelu Europe u Drugome svjetskom ratu.
Riječ je o međunarodnom kulturnom programu kojemu je u središtu tema antifašizma – temeljna međunarodna vrijednost ujedinjene Europe. Program započinje otvaranjem izložbe suvremenih hrvatskih autora Kad spomenici ožive kustosice Davorke Perić (HR).

Izložba se bavi antifašističkim spomenicima te umjetničkim i znanstvenim praksama očuvanja njihova digniteta, s ciljem problematiziranja revizionizma i normalizacije fašizma u krizama poljuljanome kapitalističkom društvu. Koncert lokalnih, regionalnih i međunarodnih zborova ponovno u prvi plan stavlja bogatu baštinu partizanskih, antifašističkih, revolucionarnih i slobodarskih pjesama, kao i različite prakse aktivističkog samoorganiziranja. Diskurzivni program prokazuje oblike i učinke suvremenog fašizma te pruža strategije otpora. Sve je ovo začinjeno javnim kuhanjem pod nazivom Radnička hrana za građansko nepce.