Na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavlja se privremena skulptura „Stog sijena“ Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, koja će do početka veljače simbolički označavati početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o iteraciji instalacije prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe „Otok“ 1996. godine. U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta Izvrnuti džep, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.

Izmješteno iz svoga prirodnog okoliša, prostora suburbane okolice Rijeke, i vremena u kojem se inače skuplja, sijeno zbijeno oko središnjeg štapa pojavljuje se kao začuđujući totem javnog prostora Trga 128. brigade Hrvatske vojske, kao nagovještaj ruralnog uz glavni simbol urbanosti – riječko Korzo. U pauzi između adventa i karnevala, Kožarić ostvaruje privremenu skulpturu nekonvencionalnim materijalom, umjetničku situaciju koja gotovo alkemijskim principom pretvara obično u vrijedno. U kontrastu nepomičnih, tvrdih materijala okolnog prostora, uvodi teksturu stoga i miris sijena usred zime, njegovu propadljivost i prolaznost, potvrđujući svoj nepogrešivi osjećaj za prostor i razigravanje gradskih točaka i simbola.

Postavljen u središte Trga znakovita naziva, plast sijena lišen je uporabne svrhe te postaje gradska “akupunkturna točka”, mjesto u kojem se naslućuje ciklička obnova prirode, pa i života. Minimalizam, sažetost i konciznost izraza upareni sa skromnim materijalom i jednostavnom formom, Kožarićev su dugogodišnji recept za prijenos maksimalne vizualne i višeslojne umjetničke poruke. Budući da reakcije prolaznika čine integralni dio Kožarićevih radova, ostaje vidjeti kako će Riječani prihvatiti neobičnoga gosta.