Muzej zime program je susjedstva Mrkopalj, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji je zamišljen kao zimska bajka koja se priča kroz različite programske elemente i otkriva brojne mitove i legende ovog kraja, ali i one novije dobi koji govore o zimama koje su nekada bile, prisjećajući se prvih oblika turizma i ugošćavanja putnika namjernika.

Zbog trenutne epidemiološke situacije program uživo, koji je pripremljen i postavljen, odgađa se do trenutka poboljšanja Covid-19 okolnosti, a svaki od elemenata programa prilagođen je i bit će predstavljen online.

Program susjedstva Mrkopalj u žarište stavlja i drugu važnu temu i ono po čemu je Mrkopalj poznato i priznato središte, a to je Škola mira kroz koju se i nadalje želi nastaviti praksa zagovaranja važne teme mirovnih integracija i tolerancije u društvu. Prva u nizu aktivnosti Škole mira okupljanje je radne skupine i razgovor o nastavku rada i budućnosti Škole mira.

Nadalje, u Mrkoplju su u umjetničkoj rezidenciji boravili i stvarali nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten i hrvatska umjetnica Tajči Čekada u okviru projekta Centriphery koji sufinancira program Europske unije Kreativna Europa. U direktnoj suradnji s mještanima Mrkoplja nastao je nažalost koronom spriječen program „Mrkopalj najbolje mjesto na Svijetu“ iz kojeg će se izvesti izložba fotografija te projekcijom video virtualne šetnje Mrkopalj 360° umjetničkog kolektiva Hoge Fronten te će biti predstavljanje i sudionici projekta koji su zajedno s umjetnicima stvarali program: OŠ Mrkopalj, tamburaški orkestar Sungerski Lug pod ravnanjem Marina Tadejevića, Župni zbor Mrkopalj pod ravnanjem Marjana Padavića, Josip Jedriško, Zajednica susjedstva Mrkopalj okuplja se u Dnevnom boravku uz poziv „Gremo u selo“ koje su osmislile i predstavljaju Udruga Vunarica GK Mrkopalj, a veganska kuhinja u srcu Gorskog Kotara predstavlja se kroz Mrkopaljske delicije koju potpisuje gđa. Željka Tadejević. S posebnom pozornošku okrenite pogled i ka mrkopaljskoj pilani koju neustrašivo i stručno vode tri gracije: mr. sc. Kristinka Liker, Ana Kauzlarić i Sanja Ferić.

Europsko susjedstvo susjedstva Mrkopalj je organizacija Urban Gorillas iz Nikozije, Cipar.

 

 

PROGRAM DANA SUSJEDSTVA MRKOPALJ

ŠKOLA MIRA četvrtak, 15. travnja 2021., 14.30 sati – Zoom

Predstavljanje Škole mira čiji se program planira ponovno pokrenuti u Mrkoplju tijekom idućih nekoliko godina. Projektom se planira obnoviti društveni centar u kojem je i započeta Škola mira u vrijeme Domovinskog rata te edukativnim i interaktivnim programima širiti ideju mira i nenasilnog riješavanja sukoba u društvu. U susjedstvu Mrkopalj održat će se inicijalno okupljanje i formiranje radne skupine projekta Škole mira zamišljene kao zagovaračko tijelo koje će nastaviti s radom nakon Rijeka 2020, te uključivanje tema razvoja programa Škole mira, budućnost antifašističkog pokreta u kontekstu Hrvatske i Europe. Škola mira osim podrške razvoju i realizaciji fizičkog prostora Škole podrazumijeva i programske sadržaje poput Memorijala mira i pod-programa Putevima mira. U sklopu programa Škole mira predstaviti će se i europsko susjedstvo iz Cipra, organizacija Urban Gorillas. Delegacija susjedstva Mrkopalj boravila je u Cipru 2019. godine.

Program Škole mira otpočinje on-line panelom „Škola mira – JUČER DANAS SUTRA“ okupljanjem radne skupine i predstavljanjem dosadašnjih ali i budućih smjernica razvoja. Zbog epidemiološke situacije susret se događa on line putem preko Zoom platforme te YouTuba.

Panel rasprava o Školi mira u Mrkoplju. U potrazi za odgovorom na pitanje gdje smo sada u iskoraku obnove tog jedinstvenog i originalnog projekta Mrkoplja iz vremena novije povijesti, u bitci za mir na svim razinama, među svim ljudima o 10-oj godišnjici smrti njenog zagovornika i pokretača, profesora Franje Starčevića. U panel raspravi sudjeluju:

  • Josip Brozović, načelnik Općine Mrkopalj
  • Morana Ikić Komljenović, mag. filozofije i sociologije, redateljica i producentica
  • Renata Lisac, prof. psihologije zaposlenica u osnovnima školama Fužine, Lokve i Mrkopalj
  • Dragica Marač, mag psych., pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Rijeka
  • Valentina Otmačić, dr. mirovnih znanosti iz Samobora
  • Mrkopaljski mališani razgovor o miru
  • Nada Glad, novinarka, autorica knjige o životu i radu prof. Franje Starčevića „Goranski MIR-ovi“
  • Europsko susjedstvo – Urban Gorillas, Nikozija, Cipar
  • Marin Tuhtan operni pjevač, član Udruge Dijamant klasika Rijeka

 

Škola mira Mrkopalj – jučer, danas, sutra – susret i panel – 1. dio

Vrijeme: 14:30 do 15:30 sati

Lokacija:

https://us04web.zoom.us/j/78884789096?pwd=SUkrL3UwNHZYL3NxZmtOVDFsZThOZz09

Meeting ID: 788 8478 9096

Passcode: X5cxfb

 

Teme i predavači:

Počeci rada Društva za nadarenu djecu u Mrkoplju“ – prof. psihologije Renata Lisac;

„Počeci moga rada u Školi mira, susreti  s djecom iz raznih krajeva, atmosfera mira u Gorskom kotaru“ – Morana Ikić Komljenović, redateljica i producentica;

Franjo Starčević – goranski mirotvorca i njegovo djelo – 10. obljetnica smrti“ – Nada Glad, novinarka i autorica knjige „Goranski MIR-ovi“;

„Škola mira i Putevima mira“ – mag. psyhologic. Dragica Marač, pročelnica Uprav. odjela za mlade i socijalu u PGŽa – Predstavljanje županijske inicijative obnove i razvoja kulturno turističkih sadržaja i edukativnih programa o putevima ratnih stradanja i antifašističkog pokreta koji objedinjuju nekoliko lokaliteta PGŽa – Matić-poljana (Mrkopalj), Podhum (Soboli), Gomirje (Vrbovsko), Hrvatska čitaonica Kuti (Brod Moravice), Lipa (Primorje);

„Pedagoški i mirotvorni potencijal Škole mira za 21. stoljeće i budućnost bez ratova“ – Valentina Otmačić, dr. društvenih znanosti mira i sukoba;

„Može li riječ pobijediti oružje“ – prof. Renata Lisac i mrkopaljski osnovci

 

Škola mira Mrkopalj – jučer, danas, sutra – susret i panel – 2. dio

Vrijeme: 15:30 do 16:30 sati

Lokacija: https://us04web.zoom.us/j/78827354356?pwd=eXR2L1lKRzMyelRyYzVZTWdwTWUydz09
Meeting ID: 788 2735 4356
Passcode: kka5Rk

 

ANGELS OF PEACE četvrtak, 15. travnja 2021., 16.30 sati – FB Stranica TIC Mrkopalj

Premijera himne mira „Angels of Peace“

Vrijeme: 16:30 sati

Lokacija: Facebook stranica TIC Mrkopalj https://www.facebook.com/tic.mrkopalj

 

MRKOPALJ – NAJBOLJE MJESTO NA SVIJETU – četvrtak, 15. travnja 2021. –

Facebook stranica TIC Mrkopalj – 16.35h

Mrkopalj the best place ever / Mrkopalj najbolje mjesto na svijetu – ulomak europskog projekta Centriphery The landscape of absence / Krajolik odsutnosti  + Mrkopalj 360° – izložba Tajči Čekada i Hoge Fronten u suradnji s mještanima Mrkoplja;

Vrijeme: 16:35 sati

Online lokacija: Facebook stranica TIC Mrkopalj https://www.facebook.com/tic.mrkopalj

Mrkopalj – the best place ever / Mrkopalj – najbolje mjesto na svijetu projekt je nizozemskog umjetničkog kolektiva Hoge Fronten, hrvatske umjetnice Tajči Čekada i mještana Mrkoplja. Zbog Covid-19 okolnosti predstava na specifičnoj lokaciji Pilane Mrkopalj odgađa se za neka buduća vremena a u sklopu Dana susjedstva Mrkopalj biti će prikazana izložba serije fotografija umjetnice Tajči Čekade „The landscape of absence / Krajolik odsutnosti“, te videa virtualna šetnja Mrkopalj 360° umjetničkog kolektiva Hoge Fronten. 

Tijekom svog boravka u susjedstvu Mrkopalj umjetnici su istraživali specifičnosti Mrkoplja, postajući pritom stvarni privremeni sumještani i susjedi Mrkopaljcima. Izložba fotografija umjetnice Tajči Čekade prisutnima će prikazati Mrkopalj kroz oči posjetitelja.  Video Mrkopalj 360° nizozemskog umjetničkog kolektiva Hoge Fronten snimljen je u vrijeme njihove umjetničke rezidencije u Mrkoplju i prikazan u nekoliko navrata kao on-line sadržaj tijekom prvom Covid-19 zatvaranja. To je ujedno bio i jedan od prvih on-line sadržaja u Hrvatskoj i Europi uslijed Covid-19 okolnosti.

Mještani Mrkoplja koji su svojim angažmanom doprinjeli stvaranju projekta „Mrkopalj najbolje mjesto na svijetu“: OŠ Mrkopalj, tamburaški orkestar Sungerski Lug pod ravnanjem Marina Tadejevića, Župni zbor Mrkopalj pod ravnanjem Marjana Padavića, Josip Jedriško, Pilana Drvenjača – pogon pilana Mrkopalj –  mr. sc. Kristinka Liker, Ana Kauzlarić i Sanja Ferić.

*Izložbu će biti moguće uživo posjetiti nakon popuštanja epidemiolokih mjera od 27. travnja do 15. svibnja 2021. uz prethodnu najavu na e-mail:  tic.mrkopalj@gmail.com

Lokacija: Vatrogasni dom Mrkopalj, Muževski kraj 2, 51315, Mrkopalj

 

MUZEJ ZIME – četvrtak, 15. travnja 2021. – Facebook stranica TIC Mrkopalj – tijekom dana

Muzej zime predstavlja se kroz tri emisije“ Ž’rjaovka“ autora Davora Grgurića (Radio Gorski kotar) prolazeći kroz mnoge teme tipične za Mrkopalj – običaje, nošnje, školu, jela, rađanje i život u Mrkoplju o kojima na interesantan način priča gđa. Anka Cuculić.

U sklopu programa po prvi puta prikazat će se i dio bogate dokumentarne zbirke koju je kurirala voditeljica TIC-a Mrkopalj i tima susjedsva Mrkopalj Goranka Tuhran, a koje je prikupljala tijekom posljednje 4 godine. Foto i audio zapisi usptupljeni su ekskluzivno za potrebe programa dana susjedstva Mrkopalj.

Online lokacija: Facebook stranica TIC Mrkopalj https://www.facebook.com/tic.mrkopalj

 

O SUSJEDSTVU MRKOPALJ

Mrkopalj je malo pitoreskno mjesto u Gorskom kotaru čija općina broji oko 1200 stanovnika. Prvi put spominje se  1477. godine kada je Martin Frankopan neke posjede dodijelio Mikulici, sinu Damjana Drozgometskog.

Mrkopalj ima bogatu povijest, što dokazuju i arheološki ostaci srednjovjekovne crkvice iz oko 14. st. na uzvisini Fortica. Kroz Mrkopalj prolazi Karolinska cesta, u Brestovoj Dragi mogu se vidjeti fajeri – upornjaci za drveni most, što je u ono vrijeme bio jedinstven primjer gradnje u svijetu. Spomen područje Matić poljana poznato je po 26 kamenih skulptura koje simboliziraju 26 smrznutih partizana i svake godine u sjećanje na njih obilježava se Memorijalom mira, svečanom akademijom i Maratonom mira. U Mrkopaljskom području nalazi se strogi rezervat prirode Bijele i Samarske stijene te skijalište Čelimbaša.

 

O SUDIONICIMA:

Udruga Vunarice Gorskog Kotara Mrkopalj bave se očuvanjem kulturnog i ekološkog identiteta Gorskog Kotara. Razvijanje svijesti i samosvijesti o položaju žene u obitelji i društvu općenito a posebno u specifičim uvjetima brdsko – planinskog područja. Istraživanje starih zanata u goranskim selima, zapisivanje znanja i iskustava o starinskim načinima iskorištavanja vune i načinima obrade. Humaniziranje i promidžba cjelogodišnjeg turizma, unapređenje turističke ponude i izrade prepoznatljivog goranskog suvenira. Briga za ekološko iskorištavanje prirodnih resursa Gorskog Kotara na dobrobit svih Gorana. Voditeljice udruge su Radmila Kus i Vesna Dokić.

https://www.facebook.com/vunarice/

Malo po malo – udruga mladih Mrkopalj – Udruga mladih ”Malo po malo” Mrkopalj osnovana je u srpnju 2017. godine te broji danas 20-ak članova. Udruga organizira i sudjeluje u organizaciji kulturnih, sportskih i drugih skupova te manifestacija vezanih uz običaje Mrkopaljskog kraja te provodi dobrovoljne i dobrotvorne akcije čiji je cilj poboljšanje životnih uvjeta i društvenog života mladih. O društveno važnim temama informiraju mlade putem web stranica, e-maila, letaka i plakata, a aktivno rade na povezivanju sa sličnim organizacijama mladih u Hrvatskoj i svijetu.  https://www.facebook.com/udrugamladih.Mrkopalj/

Tajči Čekada djeluje na području kostimografije, dizajna i oblikovanja odjeće, performansa, fotografije i videa. U periodu od 2004. do 2013. aktivno sudjeluje u radu MMC-a i Galerije O.K. često u osmišljavanju zajedničkih projekata u suradnji sa raznim umjetnicima, osobito na području performansa. Od početka rada redovno ostvaruje i razne angažirane, konceptualne “modne” kolekcije koje uglavnom predstavlja na ne konvencionalnim “modnim revijama” i lokacijama. Dizajnira kostime za brojne glazbene skupine, igrane filmove i razne predstave. U novije vrijeme ostvaruje niz fotografskih projekata premda je posljednjih godina video prerformans  primarno područje njenog djelovanja. Izlagala na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Lieke Benders/Hoge Fronten – Hoge Fronten umjetnički je kolektiv predvođen dramaturginjom Lieke Benders. U svom radu Lieke Benders na razigran i poetičan način naglašava društvenu važnost nijansiranja, suosjećanja i empatije. Polazište su joj uvijek vlastita zapažanja o potrebama ljudi i duhu vremena. Kroz višegodišnji projekt STILL., istražuje tišinu, mir i refleksije u turbulentnim okruženjima. Njezini radovi prikazivani su na raznim mjestima u Nizozemskoj i Belgiji, a STILL.projekt snažno progovara tišinom, naročito u trenutnoj situaciji izolacije. U susjedstvu Mrkopalj uz voditeljicu Lieke Benders stvarali su i Saskia de Haas i Jolle Roelofsom.   https://hogefronten.nl/en/

 

O EUROPSKOM SUSJEDSTVU

Europsko susjedstvo: Urban Gorillas, Nikozija, Cipar nevladina organizacija Urban Gorillas sa sjedištem u Nikoziji, na Cipru, koju vodi multidisciplinarni tim urbanih entuzijasta koji vjeruju u zdrave i socijalno uključive gradove.  Okupili su se 2013. godine, kako napravili  projekte koji donose novu energiju i nadahnjuju promjene u gradskim prostorima. Jedan od prostora u kojima rade je gradska četvrt Kaimakli – nalazi se na sjeveroistoku Nikozije, podijeljena je između Turske i Grčke strane i nalazi se u UN-ovoj tampon zoni.