U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca održava se protokolarni dio otvorenja EPK, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore.

U kasnim popodnevnim satima u HNK Ivana pl. Zajca održava se svečani protokolarni dio otvorenja EPK.

On obuhvaća kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, a tom će dijelu programa prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor

U ovom dijelu programa nastupit će riječki Putokazi, Mr.Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, glazbenici okupljeni u riječki super bend Ri-Val.

Iz Galwaya stižu i uključuju se u program pjesnikinja Moya Cannon (recitira poemu Song of Imbolc) i harfistica Kathleen Loughnane (pratnja na irskoj harfi). Poema Song of Imbolc posebno je osmišljena za proljetni dio programa Galway 2020, a u Rijeci će se uživo izvesti po prvi put.

U sklopu programa govore će održati direktorica tvrtke Rijeka 2020, gradonačelnik Rijeke, župan PGŽ i minstrica kulture RH.

Video porukom obratit će se povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, a potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica održat će govor i uručiti gradonačelniku Rijeke plaketu Europske prijestolnice kulture i plaketu Meline Mercouri koju Europska unija dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa.

Po završetku protokolarnog dijela, visoki uzvanici također će prisustvovati središnjem programu otvorenja u Riječkoj luci.

 

Na Svečanom otvaranju Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajca za VIP uzvanike, uključili su se Sponzori koji će svojim delicijama, vinima, pjenušcem, kao i cvjetnim aranžmanima ispričati mediteransku priču.

Uvaženi gosti imat će priliku uživati u vinima Poljoprivredne zadruge Vrbnik, Zlatnoj vrbničkoj žlahtini i crnom vinu Namori, a u atriju Kazališta dočekat će ih poseban pjenušac, Valomet. Riječ je o pjenušcu koji dozrijeva u moru, pola milje udaljenom od vrbničke obale, na 30-ak metara dubine. Polumrak, mir, tišina i veći pritisak pod morem utjecali su na dodatnu kvalitetu pjenušca.

Također će moći uživati i u zalogajima koje je osigurao PIK Rijeka, a riječ je o našim tradicionalnim fritulama čijim mirisom odiše cijeli Kvarner, posebno u vrijeme karnevala. Specifičnost fritula leži u pripremi od prženog lijevanog tijesta, a svaka domaćica može ih pripremiti i s dodacima grožđica i jabuka i posuti ih šećerom.

Kašetica primorsko-goranska je brand koji okuplja više od stotinu proizvođača autohtonih proizvoda naše zeleno-plave županije, a prodajno-izložbeni Centar autohtonih proizvoda smješten je u Primorskoj kući u Starom gradu. U našim kašeticama možete ponijeti djelić bogatstva naše raznolikosti, baštine, tradicije i kvalitete, a svojim će se vrhunskim delicijama predstaviti Buretić Bregi, sirana Frankulin i Konoba Kali.

Kazališnu pozornicu ukrasit će Iris MBM svojim cvjetnim aranžmanima u kojima će se nalaziti prepoznatljivo mediteransko bilje i cvijeće, a uzvanici će za vrijeme druženja u Kazalištu osjetiti miris lavande, smilja, ružmarina, kadulje, mente, lovora.

Program Otvaranja

Početak: u 17 sati
Trajanje: 90 minuta
Voditelji: Leonora Surian Popov i Edi Ćelić

1. “Lijepa naša domovino”, himna
Izvodi vokalna skupina Putokazi

2. “Nije dobro”, pjesma
Izvode MR.LEE & IVANESKY

3. govor gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela

4. G. F. Händel: “Dopo notte”, arija iz barokne opere “Ariodante
Izvode: Diana Haller (mezzosopran) i Riječki simfonijski orkestar; dirigent: Kalle Kuusava

5. govor direktorice Rijeka 2020 Emine Višnić

6. Ivan pl. Zajc: “Nikola Šubić Zrinjski”,
prepjev finala opere, “U boj, u boj”
Izvode: Kristina Kolar (sopran), Domagoj Dorotić (tenor), Robert Kolar (bariton), Zbor riječke Opere i Riječki simfonijski orkestar; dirigent: Zoran Juranić

7. govor župana Primorsko-gornske županije Zlatka Komadine

8. “Čipka”, sekvenca iz baletne predstave o paškoj čipki koreografkinje Maše Kolar
Izvode: članovi baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca

9. govor ministrice kulture RH Nine Obuljen Koržinek

10. “Song of Imbolc”, poema
Izvode: irska pjesnikinja Moya Cannon uz pratnju Kathleen Loughnane na harfi

11. Zoran Juranić: “Opera po Kamovu”, prolog opere
Izvode: Diana Haller (mezzosopran), Zbor riječke Opere i Riječki simfonijski orkestar; dirigent: Zoran Juranić

12. Video poruka povjerenice Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyje Gabriel i dodjela titule Europske prijestolnica kulture;
Titulu će gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu dodijeliti potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica

13.  govor potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice

14. Od “Ode radosti” do “Najdraže Rijeke
prema Ludwigu van Beethovenu i Damiru Badurini aranžirao Frano Đurović
Izvode: Kristina Kolar (sopran) i gudački kvartet glazbenika Riječkog simfonijskog orkestra

15. “Moj grad
Izvodi: grupa RiVal