Tajne Lujzijane priča je o cesti koja je izgubila svrhu. Povijest govori o važnome prometnom pravcu, sadašnjost o gubljenju identiteta bez perspektive, a budućnost o identitetu grada koji želi zadržati svoje stanovnike.

Tajne Lujzijane različitim dijelovima umjetničkog programa kazuje priču o nekoliko važnih segmenata života u Delnicama. Povijesnom – kroz koji Delnice baštine bogatstvo i svjedoče o postanku važnoga prometnog pravca, sadašnjem – u kojem Delnice izostaju s kartografije važnih tranzitnih putova bez mogućnosti ekonomskog razvoja i značaja te budućem – koji sagledava kulturu kao bogatstvo i nov način promišljanja životih okolnosti.

Kartografijom divljine otkrivaju se vizure šuma Gorskog kotara, umjetnički kolektiv Trafik i Kotar Teatar započinju u Delnicama svjetsku premijeru predstave Luizijana Magic Tour inspiriranu filmovima ceste, a umjetnici uključeni u europski projekt Centriphery: finska umjetnica Anna-Marie Karvonen i hrvatski umjetnik Matija Kezele istražuju Jagodinu ljubav, Pesnike i Delničke podzemne tunele. Od svojih slovačkih susjeda Ružomberok iz Žilina regije razmjenjuju iskustva o suživotu sa šumama. Program se provodi u okviru projekta Centriphery koji sufinancira program Europske unije Kreativna Europa uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.