Pod krilaticom recikliranje i minimalizam!, zagrebačka organizacija Radiona.org u suradnji s Drugim morem, u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, poziva na zanimljive radionice izrade predmeta od odbačenih materijala i oživljavanja pokvarenih kućanskih uređaja.

Besplatne radionice, namijenjene građanima svih uzrasta i kompetencija, održat će se u subotu 18. svibnja na zametskom Trgu riječkih olimpijaca od 17 do 20 sati, te u nedjelju 19. svibnja na platou iznad Ulice Save Jugo Bujkove na Škurinjama, od 11 do 14 sati. U slučaju kiše, program će se na Zametu održati u maloj dvorani Centra Zamet, a na Škurinjama u prostoru Mjesnog odbora Škurinje (Ulica Save Jugo Bujkove 44).

Dvodnevni program provodi se uz podršku inicijative Škurinjski susjedi, Mjesnog odbora Škurinje i tvrtke Rijeka sport. Voditelji radionica su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Za sudjelovanje nije potrebna prijava i svi se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti jednoj ili više radionica.

Na radionici Svestrane boce, sudionici će oblikovati različite praktične ili zabavne objekte od plastičnih boca, otkrivajući time čitav svijet novih mogućnosti predmeta kojeg svakodnevno koristimo i odbacujemo.

Polaznici radionice Theremin Postcard izrađivat će razglednice koje aktivacijom foto-senzora proizvode zvuk, dok će na radionici 3D printanje olovkom naučiti koristiti olovku koja printa dvodimenzionalne i trodimenzionalne objekte, poput bedževa, okvira za naočale i sl.

Konačno, na radionicu Popravi svoju elektro škatulju! građani mogu donijeti svoje neispravne uređaje – od računala, preko radija i sintesajzera do mlinca za kavu – i konačno ih dovesti u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice će pritom imati savjetodavnu ulogu, što znači da će polaznici uz stručno vodstvo sami popravljati svoje uređaje.

Više informacija o radionicama i njihovim voditeljima potražite na internetskim stranicama Drugog mora.