Iako ga službena kulturna politika ignorira, mada još neko vrijeme neće postati dio redovitog sadržaja televizijskog i radijskog programa, turbo-folk je u našoj sredini sve prisutniji.

Preko melodija na mobilnim telefonima, kroz životni stil novih društvenih elita, te narodnjačke klubove koji sve više sudjeluju u kreiranju identiteta jedne nove generacije, turbo-folk nezaustavljivo ulazi u sve društvene pore.
Što napraviti po pitanju turbo-folka, pitaju se dežurni dušobrižnici. Dolazi li nam s turbo-folkom, nakon razdoblja duhovne obnove, period duhovne degeneracije.
Termin je krajem osamdesetih skovao Rambo Amadeus, ali je u široku upotrebu ušao u prvoj polovici devedesetih i odigrao važnu ulogu u političkim zapletima i raspletima na ovim prostorima.

Ovogodišnja Ljetna škola za napredne studije Jugoistočne Europe istražuje jednu od najvažnijih tema današnjice: kako razmišljati i što učiniti s nasiljem u današnjem društvu. Povodom otvorenja ljetne škole, u ponedjeljak, 18. 6. u HNK Ivana pl. Zajca, održava se javno predavanje Judith Bulter na temu “Interpretiranje nenasilja” te predstava Turbofolk RiLOUDID redatelja Olivera Frljića. Program se odvija u sklopu predprograma Rijeka 2020 EPK i programskih pravaca Kuhinja i Doba moći.

hnk-zajc.hr