Uhvati film je međunarodni filmski festival kratkih filmova (do 30 minuta), koji se održava u 4 države. Projekt realiziraju Spirit iz Rijeke i Parnas iz Novog Sada, a u Hrvatskoj se već nekoliko godina održava uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Teme filmova su vezane uz invaliditet na način da su u filmu zastupljene određene vrste invaliditeta kroz osobe koje glume u filmu ili je autor samog filma osoba s invaliditetom, a ipak sam invaliditet ne smije biti akter, već primjetan kao faktor koji se premostio.

Sadržaji filmova festivala Uhvati film doprinose boljem razumijevanju načina i kvalitete življenja, općenito, ne samo u kontekstu invaliditeta, zbog toga što ljudi uglavnom bježe ili okreću glavu od situacija koje su im nepoznate i prema kojima ne znaju kako bi se postavili. Kroz obradu teme daju se različite poruke o humanim vrijednostima, počevši od promišljanja različitosti između ljudi, ali i potreba osoba sa invaliditetom pa se na taj način omogućuje njihova bolja integracija u društvo. Osim toga, kako su autori filmova ili pojedini glumci u filmovima osobe sa invaliditetom, Festival služi i kao poticaj i inspiracija drugim osobama s invaliditetom bilo da se okušaju u takvoj vrsti stvaralaštva ili da pokrenu svoju kreativnost u nekom drugom smjeru i ostvare ugodniji i ljepši život.

Filmovi:
I’m so far (Fra) – Najdojmljivija minijatura prikazuje naoko banalne pogreške i nepažnju, međutim nekome je to to be or not to be.
Down to earth (Špa) – Tužni veseli svemirko usamljeni, no tu je s nama. Što nam poručuje svojom originalnom pričom?
Coexist (Iran) – Bitno je očima nevidljivo iz staračkog  pogleda na svijet koji nadilazi i svoju pitoresknu Zaljevsku doku-ispovijed.
Man of the trees (Ita) – Gotovo nepojmljivo, svrsishodno iskustvo na ekranu direktno iz daleke ruralne divljine.
Sense of cacoa (Špa) –  Nešto ovako još nismo vidjeli, k tomu kvalitete organic geografica; kako se može probuditi ljepotu i funkcionalnost usnulog organizma ljudskog  bića. Čokolada? Razlog za dolazak u kino!
Iktamuli (Njem) – Umjetnička animacija neobične iskrenosti, skica osjećaja životne istine jedne majke.
Gando (Iran) – ne znate tko je on? Saznajte! Igra i rad, suživot s prirodom bez obzira na teške ozljede. Slatkiš iz istočnih pustinja.
My brother (Koreja) – Izvrsne dječje uloge u snažnoj, realnoj obiteljskoj drami, sjajne filmske dinamike.
Malou (Njem) – Vrhunski režiran isječak životne drame hrabre tinejdžerice na putu do svoga cilja.
larpege (Kanada) – Skladni glumački duet. Suosjećajno damski prenosi romansijersku muzičku ispovijest o padanju i uzdizanju.
Quest of love (Aust) – Slojeviti uradak s burnim junakom u centru. primjer za dobru raspravu nakon gledanja.
Deaf love (Ita) – Posebnim, komedioznim duhom prokazuje zidove i ono suprotno, osvajanjem preko sedam mora…
Broccoli (Fra) – Crnohumorna ekranizacija apsurda koji daje realniju sliku svijeta. Paradoks? Hm, mogućnost učenja o stvarnosti iz filmskog medija je također paradoks?
One fine day (Ind) – Sedam minuta bude nam zahvalnost i toplinu boja, u indiji ili bilo gdje drugdje, u nama.
Darkness bright (Špa) – Fantastični, no sasvim ovozemaljski triler borbe svjetla i tame. Odlični mali glumac!
1:100 (UK)- Kako obznaniti svijetu sebe s ne baš vidljivim ili nedefiniranim poteškoćama? Bolje rečeno – koliko želimo vidjeti i kako se odnositi prema sebi i društvu? Hvalevrijedna tema efikasno iskadrirane muke.
Josser (Njem) – Primjer kako srčano kamerom ne samo zabilježiti nego i stvoriti nove prilike, istraživanjem izvući najbolje. Iz običnih ljudi.
Jorge sindrom (Špa) – Budimo iskreni, i nama bi bilo ok da se, kada nas netko tlači, barem ponekad, okrenu uloge. E pa Jorgeu je to filmski uspjelo, sto je odlična metoda, čak gotovo jedini način za sistemski ljudski um, da preispitamo nastojanja o ispravnosti ispravljanja neispravnih.