U sklopu suradnje Rijeke kao buduće prijestolnice kulture i danskog grada Aarhusa kao bivše prijestolnice kulture, u Rijeci će se održati izložba, panel diskusija i kulinarska radionica.

Europska prijestolnica kulture i veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj idućeg tjedna organiziraju predavanje, izložbu i kulinarsku radionicu, događaje nastale kao rezultat suradnje danskog grada Aarhusa i Rijeke, bivše i buduće Europske prijestolnice kulture.

Program počinje panelom Retox: Održivi dizajn lučkih gradova, koji će se održati u četvrtak 28. studenog, u 17 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1), a koji će fokus staviti na Rijeku i danski Aarhaus, lučke gradove prijestolnice kulture. U panelu će sudjelovati Bente Lykke Sørensen te Gorana Stipeč Brlić koje će ponuditi svoje znanje i stručnost oko dizajniranja održivih lučkih gradova.

Naime, Bente Lykke Sørensen načelnica je urbanog razvojnog planiranja te stanovanja u gradskoj općini Aarhusa, Europskoj prijestolnici kulture 2017. Kao glavna govornica na ovom Retoxu govorit će o razvoju modernog grada temeljenog na održivim prinicipima, pokazujući primjere dobre prakse iz Danske.
Gorana Stipeč Brlić pak je arhitektica s ljubljanskom diplomom i riječkom adresom, predsjednica Društva arhitekata Rijeka i voditeljica Sekcije mladih Društvo arhitekata Rijeka.

Panel će se održati na engleskom jeziku, a ulaz se ne neplaćuje.

Panel je i dio programa Retox koji u sklopu Europske prijestolnice kulture kroz razgovorni format obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanima se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.

U petak 29. studenog, u 14 sati, na rasporedu je radionica koju će danski chef Simon Clemens održati u suradnji s Placom 51 i KuHarmonijom. Riječ je o masterclassu izrade kruha od kiselog tijesta pod nazivom Kiseli kruh – vrhunac ekološke pripreme hrane koji će se održati u KuHarmoniji (Verdijeva 11) te Placi 51 (Ul. Riva Boduli 3a, Rijeka). Organizator masterclassa je Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj u suradnji s Placom 51, KuHarmonijom i Simonom Clemensom.

Sudionici će se iskušati u pečenju raznih vrsta kruha od kiselog tijesta, isprobati njihove okuse kao i mogućnosti kombiniranja s tradicionalnim receptima hrvatske i danske kuhinje. Masterclass će se također održati na engleskom jeziku, a sva slobodna mjesta već su popunjena.

Nakon panela, u petak 29. studenog, u 19 sati, bit će otvorena izložba pod nazivom Proces – Ujedinjeni u raznolikosti Rijeka_HR / Århus_DK (The Process – United in Diversity Rijeka HR/Århus DK) adresi Delta 5 (ex Ivex), u zgradi u kojoj nastaje program Europske prijestolnice kulture i to u novootvorenom izložbenom prostoru DeltaLab 001.

Izložbu čine djela suvremenih vizualnih umjetnika iz Århusa i Rijeke. Tako će svoja djela predstaviti Else Ploug Isaksen, Bodil Sohn i Kim Grønborg iz Aarhusa te Petra Mrša, Dalibor Laginja i Igor Eškinja iz Rijeke, umjetnici koji pripadaju različitim generacijama, rade u različitim medijima i karakteriziraju ih različiti registri imaginacije. Ono što ih spaja, u ovoj specifičnoj situaciji i na ovoj specifičnoj izložbi je pitanje odnosa čovjeka s prirodom i s njegovom okolinom.

Otvorenju izložbe pridružite će se i riječki glazbenik Damir Halilić Hal koji će izvesti autorsku glazbu inspiriranu tradicionalnom vikinškom glazbom. Poslužen će biti kruh od kiselog tijesta u kombinaciji s tradicionalnim hrvatskim i danskim okusima koji će biti napravljen na spomenutoj masterclass radionici „Kiseli kruh – vrhunac ekološke pripreme hrane“.