Desetodnevni umjetnički lab u Rijeci na kojem će umjetnici kolektiva Unreal Cities (partneri) i umjetnici izabrani javnim pozivom za projekt Make a Move u suradnji s 10 lokalnih/regionalnih umjetnika raditi na specifičnim lokacijama u Rijeci.

Tijekom Laba u Rijeci umjetnici će razvijati ideje u izvedbene radove koja će lokalna publika moći pogledati u utorak 17. rujna 2019.  u obliku prezentacije radova u nastajanju u prodajnim izlozima robne kuće Varteks na Trgu Sv. Barbare, krovu trgovačkog centra Robne kuće RI, te u Teatru Fenice – Opera.

Lab u Rijeci – Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publikadio je projekta “MAKE A MOVE – Umjetnički inkubator za suvremeno europsko vaninstitucionalno i nezavisno kazalište” namijenjen nezavisnim kazališnim umjetnicima čija je praksa usmjerena na suvremene kazališne prakse i koji će se održati u Rijeci od 10. do 19. rujna 2019. u organizaciji umjetničke organizacije Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA iz Rijeke.

Lab u Rijeci dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programske linije Kuhinja – centar kreativnih migracija. Projekt sufinancira Europska komisija u sklopu programa Kreativna Europa. MAKE A MOVE je dio šireg projekta “Unreal Cities”, razvijenog u okviru programa Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020: Luka različitosti programske linije Kuhinja – centar kreativnih migracija.

Lab u Rijeci Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika

Lab u Rijeci – Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika sastavljen je od dva modula: Umjetnički i Poslovni modul kroz koje se prožima element razvoja publike. Cijeli Lab će se razvijati pod mentorstvom međunarodnih eksperata u području poduzetništva u kulturi i u suradnji s međunarodnim i lokalnim umjetničkim suradnicima, a u njemu će sudjelovati deset međunarodnih te deset lokalnih i regionalnih umjetnika iz devet europskih zemalja (Austrije, Francuske, Hrvatske, Irske, Poljske, Portugala, Slovenije, Srbije i Španjolske).

 

Umjetnički modul će se usredotočiti na razmjenu različitih suvremenih izvedbenih praksi i pristupa u kontekstu kazališnih praksi na specifičnim lokacijama. Umjetnički modul je podjeljen na dva dijela:

– prvi dio (11.-14. rujna): ima za cilj interakciju sa specifičnim lokacijama i posljedično umjetničko izražavanje kroz različite forme kao što su: metodologija rada, performativni radovi, skice, prijedlozi ili nešto što još nismo predvidjeli.

– drugi dio (15.-17. rujna): ima za cilj daljnje razvijanje ideja u umjetničke radove pod vodstvom rezidencijalnih umjetnika, a u suradnji s deset lokalnih i regionalnih umjetnika. Ti će umjetnički radovi biti prikazani lokalnoj publici u formatu rada u nastajanju u utorak 17. rujna 2019.

 

Poslovni modul proširit će temu prikupljanja sredstava pokrenutu tijekom Laba u Galwayu. No, Lab u Rijeci će promijeniti perspektivu od strane ponude na stranu potražnje. Unutar Poslovnog modula sudionici će raditi na procesu izrade učinkovitog i konkurentnog prijedloga za prikupljanje bespovratnih sredstava i suočavati se s financijskim i upravljačkim izazovima nakon uspješne prijave za potporu. Iskusni eksperti u području poduzetništva u kulturi identificirat će najmanje pet sljedećih projekata suradnje među sudionicima umjetničkog inkubatora MAKE A MOVE.

Element razvoja publike bit će isprepleten u oba modula u skladu s publiko-centričnim pristupom unutar malih organizacija u kulturi i među nezavisnim umjetnicima, baveći se odnosima između umjetnika i publike u kontekstu izvedbe na specifičnoj lokaciji. Kroz moderirane razgovore sudionici će imati priliku podijeliti svoje viđenje o razumijevanju, pristupu i iskustvu publike u svojoj umjetničkoj praksi: (1) Razine uključivanja publike (2) Izazovi upravljanja publikom u nekonvencionalnim kazališnim prostorima. Ovaj pristup na razvoj publike gleda kao na višestruku strategiju koja uključuje različite aspekte svakog rada u kulturi i/ili u organizaciji kao što su oglašavanje, promocija, razrada programa, edukacija i dr.