Jedinstveni „Needcompany festival“ organizira se u Rijeci od 29. veljače do 6. ožujka u sklopu programa Doba moći Europske prijestolnice kulture. Uoči prve izvedbe održava se uvodni razgovor.

Jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog teatra, belgijska umjetnička skupina Needcompany u sedam dana trajanja festivala izvest će tri predstave i donijeti jednu izložbu, čime predstavlja bogatstvo i raznolikost svoga umjetničkog rada – jedna je predstava primarno glazbena, druga dramska, a treća plesna. Središnja predstava, „Sve što je dobro“, nastala je u koprodukciji RIJEKE 2020 u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca, a Rijeka je ključno mjesto na njihovoj velikoj europskoj turneji.


Foto: Phile Deprez

Prvog dana festivala, u subotu 29.2., kada se otvara izložba „18 videa“ u DeltaLabu te održava prva predstava „Koncert benda koji gleda u krivom smjeru“ u HKD-u na Sušaku, u ZajcLabu (bivši Ivex, Delta 5/I) s početkom u 18.30 sati sati Nina Violić, Agata Juniku, Igor Ružić, Ivan Plazibat, Ivana Meštrov i Morana Matković, uz moderiranje Nataše Antulov, pred publikom i sa publikom otvoreno će razgovarati o iskustvu gledanja i promišljanja suvremenog postdramskog teatra. Ovaj je razgovor uvod u Needcompany festival.

Sudionici  uvodnog razgovora govorit će, stručno i osobno, o iskustvu gledanja predstava koje prelaze granice i miješaju različite izričaje – kazalište, ples, video umjetnost, glazbu – kao i višejezičnost, privatno i javno, intimno i političko. Razgovarat će o osnovnim idejama postramskog teatra i o tome kako se kao gledatelj ili gledateljica pripremiti za napor i užitak gledanja i sudjelovanja u umjetnosti koja prelazi uobičajena fizička, simbolička, metaforička i duhovna ograničenja. Središnje pitanje razgovora je kako gledamo i kako bismo mogli gledati novi teatar, kako otvoriti čula za neobičnu estetiku, novu poetiku, kako uživati u neočekivanom, šokantnom, čak i odbojnom – i o mnogo čemu drugom posebnom što donosi umjetnički rad ove intrigantne i ni po čemu obične umjetničke skupine.


Foto: Maciej Zakrzewski

Belgijska skupina Needcompany već je ranije nastupala u Hrvatskoj, ali nikada do sada svoj rad nije pokazala na tako ekstenzivan način na koji će to učiniti u sklopu festivala koji se odvija u okviru programa Europske prijestolnice kulture. Festival čini multimedijalna izložba i tri različite interdisciplinarne predstave.

U uvodnom razgovoru će sudjelovati: Nina Violić, nagrađivanja kazališna i filmska glumica, dramska prvakinja HNK u Zagrebu, Agata Juniku, teatrologinja i docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije  dramske umjetnosti u Zagrebu, kazališni kritičar Igor Ružić i kazališni redatelj Ivan Plazibat koji je pohađao –  Venice Biennale Theatre Workshop Jan Lauwers 2015.,  dok će kustosica i povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov i voditeljica programskog pravca Slatko i slano Morana Matković uvesti posjetitelje u izložbu „18 videa“.

Razgovor će moderirati Nataša Antulov, dramaturginja u HNK I. pl. Zajca koja radi i kao redateljica, dramaturginja i autorica na raznim kazališnim i filmskim projektima.


Foto: Maciej Zakrzewski

Ulaznice za predstave se mogu kupiti preko online sustava Eventim, u HNK Ivana pl. Zajca, u RiHubu (Ivana Grohovca 1a), te sat vremena prije početka predstave 29.02. u HKDu na Sušaku.