Vector Hack je svjetski bijenalni multimedijalni festival analogne vektorske grafike, koji će u listopadu 2020. okupiti strane i domaće umjetnike, programere i inženjere koji se bave audio-vizualnom umjetnošću za koju koriste osciloskope i lasere.

Ovogodišnje izdanje Festivala proširit će se na još dva grada te se nakon Rijeke nastavlja u centru osmo/za u Ljubljani 7. listopada i zaključuje u Dubrovniku od 9. do 10. listopada u Art Radionici Lazareti. Na festivalu će sudjelovati trideset i četvero umjetnika i umjetnica, istraživača i programera iz cijelog svijeta, s naglaskom na regionalnu scenu Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske. 

Kroz razgovore, radionice i izvedbe uživo ovaj festival će ponovno okupiti stručnjake iz područja laserske i osciloskopske umjetnosti. Festival je prilika za doživljaj audiovizualnih djela koja koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele tehnologije.

Zbog okolnosti koje je donijela globalna pandemija program je kombinacija izvedbi uživo sa fizičkih lokacija i programa koji se odvija na internetu. Na fizičkim lokacijama u Rijeci, Ljubljani i Dubrovniku predstavljaju se atraktivni multimedijalni nastupi hrvatskih i stranih umjetnika (Philipp Haffner, Bernhard Rasinger, Alberto Novello, Hrvoje Radnić, Branimir Štivić i Ivan Marušić Klif), program video radova, multimedijalne instalacije, laserske projekcije u javnom prostoru, izložba fotografija i radionice.

Program predavanja se odvija online, uz razgovor s predavačima uživo odmah nakon svakog predavanja. Na radionicama, polaznici će se upoznati s osnovnim alatima za sintezu vektorskih audio vizualnih grafika. Umjetnici koji dolaze na festival koriste lasere, analogne osciloskope, stare konzole za video igre, strojeve za mehaničko crtanje i drugu opremu za ostvarenje audiovizualnih djela koja se radikalno razlikuju od onoga što je moguće na digitalnom ekranu.Predavanja i prezentacije uključuju hrvatskog pionira vektorske grafike i autora prve kompjuterske animacije u Hrvatskoj, Tomislava Mikulića i pionira slovenske video umjetnosti Mihu Vipotnika.

Prezentacije će nadograditi i proširiti teme obrađene u prvomi zdanju Vector Hack festivala 2018. Sva ovogodišnja predavanja će biti objavljena online uz arhivu od dvadesetak predavanja s prošlog izdanja festivala.

Teme uključuju mehaničke uređaje za iscrtavanje grafika,povijest medijske umjetnosti, suvremenu umjetničku praksu laserskih umjetnika i recentna hardwerska rješenja za analognu vektorsku grafiku gdje će među ostalim predstaviti NeonCaptain “Radiator” laserski sintisajzer i Analog Paradigm modularni analogni kompjuter. Povijest vektorske grafike predstaviti će se predavanjima oSteini iWoody Vasulka, Benu Laposkyom i Heinrichu Heidersbergeru.

PROGRAM:
četvrtak, 1. listopada
17.00 – 21.00 h, Kosi toranj (Pul Vele Crikve, Rijeka)
Alberto Novello “Laser Drawing Installation”

ZVUK >>>>>> SVJETLO je interaktivna multimedijalna instalacija talijanskog umjetnika i znanstvenika Alberta Novella koja prolaznike i prolaznice svake dobi uvlači u čarobni svijet audio vizuelne sinteze. Putem jednostavnih komandi na tabletu, svatko može upravljati atraktivnom laserskom projekcijom koja od zvuka oscilatora stvara prekrasne Lissajous krivulje na Kosom tornju. Veza između zvuka i kretanja lasera je direktna i jasno razumljiva svakom tko se upusti u audiovizualnu kreaciju s ovim alatom pa istovremeno ima i zabavnu i edukativnu funkciju.

Alberto Novello je tipični predstavnik sudionika festivala Vector Hack. Diplomirao je nuklearnu fiziku i sonologiju, te se u svojem  radu se konstantno kreće na rubu znanosti i umjetnosti.

Alberto Novello / JesterN je talijanski audiovizualni skladatelj i znanstvenik. Njegov umjetnički rad usmjeren je stvaranju arhitekture novih medija, na tehnološkoj granici između nestabilnosti i pogreške, neuspjeha i izražavanja. Nedavno je prešao s digitalnih sustava na pronađene ili dekontekstualizirane analogne uređaje kojima istražuje veze između svjetla i zvuka. Prenamjenjuje i modificira alate iz naše analogne prošlosti: osciloskope, rane igraće konzole, analogne video miksere, lasere. Privlače ga njihova suštinska ograničenja i snažne “osobnosti”: kretanje snopa fluida, žive boje, beskonačna razlučivost, odsutnost frekvencije kadrova i estetika njihovih tragova. Izlaže publiku estetskim razlikama između digitalnog i analognog kako bi se osvrnuo na sociopolitički utjecaj tehnologije.

petak, 2. listopada
10.00 – 13.00, Deltalab (Delta 5, Rijeka)
Radionica “Phosphorm AV sintisajzer”

Kada električni signal sintetiziramo i prikažemo kao zvuk i sliku na CRT televizoru, osciloskopu ili nekom drugom vektorskom monitoru dobivamo nešto što nazivamo vektorska sinteza. Vektorska sinteza je direktna poveznica slike i zvuka. Iako postoji više metoda prikaza vektorske grafike na X-Y monitorima, Lissajous krivulje su sigurno jedne od najzabavnijih. Generirani apstraktni oblici dovoljno su jednostavni da možemo vidjeti osnovne principe sinteze zvuka ali i žive strukture/slike/oblike koje se pojavljuju prikazom tog istog signala u video domeni. Osnovne principe vektorske sinteze, uz prolazak kroz ponešto osnovne teorije, najlakše je shvatiti samom igrom sa sintisajzerima. Jedan od takvih instrumenata je i PHOSPHORM koji je open source projekt američkog programera Andrei Jaya.

PHOSPHORM je instrument za simultanu sintezu slike i zvuka. Dvanaest oscilatora spojenih u kompleksnu mrežu stvaraju zvučne valove koji generiraju animirane Lissajous krivulje. Zamišljen je kao instrument primarno namijenjen izvedbama uživo. Radi na Raspberry Pi minijaturnim računalima i može istovremeno pokretati HDMI ekrane i projektore, analogni osciloskop i zvučnike.

Naglasak radionice je na upotrebi, sviranju i igranju. Tehničko predznanje nije potrebno, ali svako poznavanje tehnike i alata je dobrodošlo.

Polaznici će na radionici dobiti odgovore na sljedeća pitanja:

  • Kako možemo vidjeti zvuk?
  • Kako nastaje slika na osciloskopu?
  • Što su Lissajous krivulje?
  • Što je Raspberry Pi?
  • Koje su prednosti open source softwarea?
  • Kako raditi mapiranje MIDI kontrola?
  • Kako svirati s ovakvim eksperimentalnim instrumentom?

Posljednji festivaliski dan, 4. listopada, polaznici će imati priliku demonstrirati naučeno u sklopu večernjih AV performansa u dvorani Exportdrva na 14 metarskom projekcijskom platnu.

Voditelj radionice je Branimir Štivić, kojem će povremeno asistirati Ivan Marušić Klif.

Radionica traje tri dana, svakim danom od 10:00 do 13:00 sati. Radionica je ograničena na 10 polaznika. Prijave na radionicu zaprimaju se na mail vectorhackfestival@gmail.com do 29. rujna.

Polaznici ne moraju nositi svoju opremu, imamo 5 kompleta koji polaznici mogu koristiti u parovima. Ukoliko netko želi donijeti svoju opremu, potrebno je: Raspberry Pi 3+ ili 3b+ (+ napajanje, SD kartica), Korg Nanokontrol 2 (može i neki drugi MIDI kontroler, ali ovaj će raditi najbolje)

 

15,00-18,00 Deltalab, Delta 5
Program predavanja i prezentacija
Francesca Franco: Algorithmic Signs: curating early computational generative art
Tomislav Mikulić: From plotter to video
streaming: www.youtube.com/c/VectorHackFestival/

15,00-18,00 Deltalab, Delta 5
Izložba fotografija “INFLUX” Evan Henry 

21,00-23,00 Exportdrvo
Program AV performansa i projekcija
Hrvoje Radnić /HR/  live
Optokoppler /AT/ live
Tomislav Mikulić / Rue Bainbridge / Potar Anar / Paloma Kop /
Shojiro Nakaoka / Sofy Yuditskaya / Antti Tenetz
Streaming: www.youtube.com/channel/VectorHackFestival/

 

3. listopada 2020.

10,00-13,00 Deltalab, Delta 5
Radionica “Phosphorm AV sintisajzer”

15,00-18,00 Deltalab, Delta 5
Program predavanja i prezentacija
Skooby Laposky: The Modulated Path: Ben F. Laposky’s Pioneering Electronic Abstractions
Benjamin Heidersberger / Bernd Rodrian:
Heinrich Heidersberger: Rhythmograms. 1950’s Vector Graphics before Digital Computers
James Nolan Gandy: Visual representations of mechanical harmony
streaming: www.youtube.com/c/VectorHackFestival/

15,00-18,00 Deltalab, Delta 5
Izložba fotografija “INFLUX” Evan Henry 

21,00-23,00 Exportdrvo
Program AV performansa i projekcija
Alberto Novello /IT/ live
Ivan Marušić Klif /HR/ live
Charles Deluga / Anthony Elliot / Derek Holzer / David Francus /
Eric Lennartson / Sofy Yuditskaya / Antti Tenetz
streaming: www.youtube.com/c/VectorHackFestival/

 

4. listopada 2020

10,00-13,00 Deltalab, Delta 5
Radionica “Phosphorm AV sintisajzer”

15,00-18,00 Deltalab, Delta 5
Program predavanja i prezentacija
Bernd Ullman: Analog chaos
Stephanie Brauer/ Ted Davis: Affordances of Affordable Digital to Analog Conversion
Andrei JayPHOSPHORM AV synthesizer
Paloma Kopp: Modulating Material
Christopher Robin Short: Radiator: The Laser Synthesizer
streaming: www.youtube.com/c/VectorHackFestival/

15,00-18,00 Deltalab, Delta 5
Izložba fotografija “INFLUX” Evan Henry 

21,00-23,00 Exportdrvo
Program AV performansa i projekcija
Branimir Štivić /HR/ live
Prezentacija radionice “Phosphorm AV sintisajzer” live
Ted Davis / Cristopher Robin Short / Dirk de Bruin / Joseph Hyde /
Michael Honeycomb Sofy Yuditskaya / Antti Tenetz
streaming: www.youtube.com/c/VectorHackFestival/

 

Kompletan program festivala u PDF formatu.