Izložbom se obilježava stotinu i pedeset godina od rođenja dr. Franje Kresnika, građanina Europe, čovjeka iznad granica, jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije.

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba „Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona“. Ovom se izložbom obilježava 150. godišnjica rođenja dr. Franje Kresnika, Riječanina koji je razotkrio tajnu izrade najboljih violina na svijetu, a koje su na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće u talijanskoj Cremoni izrađivali Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri del Gesù.

Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona

Kresnik je bio riječki liječnik i graditelj violina te jedan od najvećih autoriteta po pitanju poznavanja kremonske tradicije gradnje violina. On je autora i godinu gradnje mogao prepoznati samo po zvuku instrumenta. U europskim violinističkim krugovima je stoga bio poznat kao „čovjek koji čita violine“.

Kremonski je način izrade violina uvršten na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Suorganizatori ove izložbe i popratnih glazbenih programa su Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj u Rijeci i Festival Kvarner, a program financijski i tehnički podržavaju tvrtke Infobip i Prostoria.

FILM: VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA

Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.

snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić

režija i montaža: Helena Traub

produkcija: Udruga Žmergo

poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/

YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA