Izložbom se obilježava stotinu i pedeset godina od rođenja dr. Franje Kresnika, građanina Europe, čovjeka iznad granica, jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije. U njegovu čast violine Stradivarija i Guarnerija bit će izložene u Rijeci od 6. prosinca 2019. do 8. ožujka 2020.

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 6. prosinca 2019. u 18 sati, otvara se izložba „Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona“. Ovom se izložbom obilježava 150. godišnjica rođenja dr. Franje Kresnika, Riječanina koji je razotkrio tajnu izrade najboljih violina na svijetu, a koje su na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće u talijanskoj Cremoni izrađivali Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri del Gesù.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u partnerstvu s kremonskim Muzejom violine iz Cremone u Rijeku donosi čak osam violina, među kojima i po jednu originalnu violinu Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesùa. Uz njih će biti izložene i violine koje je izradio dr. Kresnik.

Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona

Kresnik je bio riječki liječnik i graditelj violina te jedan od najvećih autoriteta po pitanju poznavanja kremonske tradicije gradnje violina. On je autora i godinu gradnje mogao prepoznati samo po zvuku instrumenta. U europskim violinističkim krugovima je stoga bio poznat kao „čovjek koji čita violine“.

Kremonski je način izrade violina uvršten na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Tijekom izložbe će biti organizirani i koncerti na violinama koje su izradili Kresnik, Stradivari i Guarneri. Prvi od njih održat će se povodom otvorenja izložbe kada će nastupiti Marco Bronzi na Stradivarijevoj violini “Lam” i Guarnerijevoj “Principe Doria” te Davide Burani na harfi.

Suorganizatori ove izložbe i popratnih glazbenih programa su Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj u Rijeci i Festival Kvarner, a program financijski i tehnički podržavaju tvrtke Infobip i Prostoria.