Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
DOGAĐANJE: Doba moći

Vlado Martek: Izložba s više naslova

12.07.2019. – 08.09.2019. / Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Share

Prva retrospektiva Vlade Marteka u Rijeci, Izložba s više naslova, predstavlja široki raspon medija, pristupa i tema kojima je zajednički umjetnikov eksperimentalni tretman jezika.

Izložba rasvjetljava autorova polazišta u sedamdesetim godinama, istup na likovnu scenu nakon studija književnosti i filozofije i djelovanje u Grupi šestorice autora, budući oni ostaju karakteristični za Martekovo djelovanje u cjelini. Izložba s više naslova donosi radove od sedamdesetih godina do danas, zaokupljena poduhvatom širenja granica umjetničkog izraza, a shodno tome i načina prezentacije i posredovanja umjetnosti (izvedbena poezija, demontaža medija i prodor u javni prostor). Pritom je u fokusu Martekova dualna pozicija likovnog umjetnika i pjesnika koji se opsesivno prihvaća analize jezika i uloge umjetnosti.

S tristotinjak radova miješanih žanrova pratimo umjetnikov dvojaki odnos prema knjizi i pisanoj riječi, od fascinacije buntovnim potencijalom riječi do nelagode zbog knjige odložene na police, zatvorene u uski krug zaljubljenika. Slijedimo pisanu riječ izvedenu u prostor, bilo javni prostor, bilo prostor drugog medija – crtanje, slikanje ili kiparenje riječima. Martekovim jezičnim igrama, slikovnim rebusima i piktogramima, izložba približava one oblike komunikacije koji izazivaju komešanje nad društvenim regulama i podbunjivanje pred suhoparnom upotrebom jezika.

Izložba s više naslova zalazi u humor neobično spojenih simbola, onkraj zanatskih pravila i konvencionalnih pristupa materijalima. Prelijeva se iz medija u medij. Unosi nemir u klasične umjetničke forme. Bez obzira na razdoblje nastanka radova, izložbom se vodimo Martekovim heretičkim pristupom jezičnim konvencijama, poigravanjem s navodno ispravnim jezičnim artikulacijama. Kako kaže jedna od njegovih parola – Zaljubljen sam u državu, živio preljub.

Kustosice: Alenka Gregorič, Ksenija Orelj
Dizajn postava: Ajdin Bašić
Suradnica: Kora Girini Katerina Jovanović
U suradnji s MGML – Mestnom galerijom Ljubljana

 

Događaj će biti fotografiran i/ili sniman radi obveze osiguranja vidljivosti programa u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK program) te će se fotografije i snimke koristiti objavom na web portalu i društvenim mrežama RIJEKA 2020 te arhiviranjem podataka o događaju.
Dodatne informacije mogu se naći ovdje.

Kategorije: Doba moći
Share
Muzej moderne i suvremene umjetnosti