Izložba se u formi audiovizualne instalacije bavi pitanjima kako algoritmi automatiziraju ljudski rad i što se razotkriva kada se dogode pogreške u algoritamski automatiziranim sustavima kao što je poštanski.

Nastavljajući svoja istraživanja o tome kako kodovi definiraju sadašnjicu, autori Carmen Weisskopf (CH) i Domagoj Smoljo (HR), koji čine !Mediengruppe Bitnik, tragaju za načinima na koje algoritmi mijenjaju rad. Izložba se u prvom redu bavi pitanjima kontrole i trenucima gubitka kontrole u sustavu kojim dominiraju algoritmi, kada pogreške i kratkotrajni kvarovi odjednom razotkrivaju glavne strukture koje su temeljene na kodu.

Algoritmi su postali jedna od najjačih snaga u oblikovanju 21. stoljeća, ali su i dalje u većini slučajeva vidljivi i dostupni tek malom broju ljudi. Svaki oblik suvremenog života na različite se načine nalazi pod utjecajem algoritama. Sustavima kontrole podataka ljudi daju sve više prava da ulaze u njihove živote. Pokretani osobnim podacima i ponašanjima korisnika, algoritmi procesuiraju i prate svaki njihov pokret kako bi im pružili po mjeri skrojene usluge za svakodnevne potrebe. Korisnici pritom nemaju predodžbu o logici i odlukama na temelju kojih su uopće nastali.

Tvrtke kao što su Uber, Deliveroo i Amazon, koje se bave poslovima prijevoza, dostave hrane i kupnje preko interneta, usvojile su algoritamski menadžment u svrhu usmjeravanja, praćenja i ocjenjivanja uspješnosti velikog broja povremenih radnika koji nisu njihovi zaposlenici, kako bi brzo, besprijekorno i standardizirano obavili traženu uslugu. Oni koji upošljavaju i zagovaraju takav način upravljanja tvrde da se time stvaraju nove mogućnosti zaposlenja, nove i jeftinije usluge, transparentnost i pravednost. Riječ je o ekonomiji honorarnih poslova (gig economy) kojom prevladavaju kratkoročni ugovori ili honorarni rad, nasuprot stalnim poslovima.

U ljeto 2016. dogodio se jedan od prvih radnih sporova unutar ekonomije honorarnih poslova, kada se ispred sjedišta Uber Eats u Londonu na prosvjedu okupio velik broj dostavljača. Riječ je o radnicima bez radnog mjesta koji prosvjeduju protiv najnovijeg ažuriranja aplikacije. Radnici koji se međusobno nikada ne susreću organizirali su se tako da su sami, kao dostavljači, naručili hranu putem aplikacije i uvjeravali dolazeće dostavljače da im se pridruže u prosvjedu.

Algoritamski menadžment susreo je algoritamsku pobunu.