Zeleno-urbana intervencija na gradskim površinama.

Drveni paviljoni, koje su izgradili sudionici EASA-e – Europskog skupa studenata arhitekture koji se 2018. održao u sklopu pilot-programa Slatko i Slano, svoj novi život započinju kao terapijske i mirisne točke na gradskim ulicama Rijeke. Učvršćenih konstrukcija i ozelenjeni mirisnim biljem, zeleni paviljoni postaju nova skrovišta svih riječkih generacija.

U petak, 5. lipnja 2020., započinje realizacija programa „Zeleni paviljoni“. Riječ je o postavljanju drvenih paviljona koji su izgrađeni 2018. godine u Rijeci tijekom europskog skupa studenata arhitekture EASA, i koji će od petka, postavljanjem na prvoj od predviđene lokacije, započeti svoju priču u kojoj postaju nova mjesta za odmor i druženje. U Ulici Erazma Barčića, osim postavljanja drvenih paviljona, KD Čistoća već će u petak postaviti vaze, tegle, stolice, klupice i različitu vegetaciju, dok će u narednim tjednima na Klobučarićevom trgu, udruga Urbani separe postavljati vaze, tegle, klupice i vegetaciju, a u procesu će sudjelovati i Mjesni odbor Školjić-Stari grad. Na Delti će pak, nakon postavljanja paviljona, inicijativa građanki također postavljati ostatak elemenata: prečke, klupice, mreže i vegetaciju.

Zeleni paviljoni na ovaj će način postati zelene oaze na javnim površinama, centralne točke inovativnih uređenja ovih lokacija, odnosno nova mjesta za odmor i druženje za sve generacije. Inače, ”Zeleni paviljoni” su program koji je osmišljen unutar EPK cjelina Slatko i slano te Zeleni val, u produkciji Rijeke 2020 i Sveučilišta u Rijeci, Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab, te u partnerstvu s KD Čistoćom, RiUse centrom, Sekcijom mladih DAR te lokalnim partnerima: Mjesnim odborom Brajda-Dolac, Urbanim separeom, Mjesnim odborom Školjić-Stari grad i inicijativom građanki pod vodstvom Sare Stojaković, Tene Vičević Dunaj i Darije Vozila.