Zvončari ovoga kraja ostali su vjerni tradiciji i utabanim stazama po kojima se kreću Brežanski zvončari, Munski zvončari, Žejanski zvončari, Rukavački zvončari, Zvonejski zvončari, zvončari Vlahov Breg – Korensko, Mučićevi zvončari, Frlanski zvončari i Brgujski zvončari.

Zvona su spona – program je susjedstva Matulji koji objedinjava dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji. Zvončarska smotra i tradicijski zvončarski pusni ophodi uvode nas u magičan obred pustnih običaja, a u sklopu programa pokrenuta je i vrijedna inicijativa okupljanja znanja temeljenog na tradicijskim običajima i starim zanatima kao inspiraciji za nove naraštaje.

Tradicija je kondenzirano znanje o načinima mobiliziranja zajednice i zato je osmišljena Škola znanja i zanata kao edukativna platforma iz područja primijenjenih umjetnosti, scenografije, lutkarstva i kulturnog menadžementa. Slijedeći ideju o razvoju i promjeni u kojoj se propituju granice i kreativnost, otpočinje suradnja s jednom od najvažnijih institucija iz područja izvedbenih umjetnosti DAMU – Akademijom izvedbenih umjetnosti i Katedrom alternativnog i lutkarskog teatra iz Praga (CZ).

Matulji – program se provodi u Zvončarskoj muzejskoj zbirci (Rukavac), u naselju Matulji te na području dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji: Bregi, Rukavac, Jušići, Vlahov Breg, Jurdanići (Korensko…), Jurdani, Principi, Pužev komun (Mučići, Permani, Brešca…), Veli Brgud, Zvoneća, Kućeli, Mune, Žejane, Rupa, Lipa, Šapjane, Pasjak, Brdce, Šmogori-Radetići, Trtni-Osojnaki, Mihotići i Frančići.