U četvrtak 9. svibnja u 18 sati u RiHubu se održavaju još jedni Retox razgovori, ovoga puta glazbeni – tema je „Zvuk zajednice“.

Veliki udar industrije zabave na nepripremljenu i neinformiranu javnost narušio je povezanost medija sa realnošću. Glazba koja dominira radijskim prostorom posebno je zatrovana tržišnim odnosima i utječe na široko građanstvo kroz monopol velikih korporacija, a moderni hitovi koji se repetitivno i agresivno nameću u javnom prostoru postaju frustracija za sve ljubitelje dobre glazbe, ali i briga svih onih koji razumiju da zvuk kao takav intenzivno mijenja raspoloženje i svijest ljudi.

Na ovom Retoxu kroz otvorenu raspravu probat ćemo zamisliti Rijeku koja u svojim kafićima, institucijama i klubovima emitira recentnu nezavisnu glazbu nastalu u gradu, regiji i susjednim zemljama koja se nije probila do medija i građanstva. Suvremenu glazbu koja nije stvarana s ciljem osvajanja masovnog slušateljstva ili komercijalnog uspjeha, nego onu koju riječki umjetnici stvaraju s potrebom da izraze sebe i reflektiraju društvo u kome žive.
U tom kontekstu predstavit će se i aplikacija Vibrabox podržana od Zaklade Kulture nove koja je od nedavno zaslužna za emitiranje nezavisnih bandova Rijeke u prostoru RiHuba.

O zvuku lokalnih živućih glazbenika koji bi zavladao javnim prostorom grada govorit će Valent NT Wave Samardzija, glazbenik, producent, organizator, inovator, edukator, voditelj udruge muzičara, pionir digitalne produkcije glazbe, nekad pobornik, danas kritičar interneta. Bavi se digitalno-analognom konverzijom muzike natrag u domenu osobne razmjene, kritičnog odnosa, okupljanja zajednice i lokalnih umjetnika, odnosno ulogom muzike koju je imala prije komercijalizacije, a od važnosti je za zdravlje zajednice.
Uz Valenta, raspravi će se priključiti i Marko Rogić, hrvatskoj publici (ne)poznat kantautor White on White, koji podržava indie scenu emitirajući je u poznatom Book Caffe Dnevni Boravak, te ekipa koja pokreće Radio Roža, riječki community internet radio u nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova, te ljubavi prema gramofonskim pločama.

Predavanje je besplatno i javno, a prijave za ovaj Retox nisu potrebne.