Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka plasirali su se u drugi krug kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Između devet hrvatskih gradova koji su se aplicirali za ovu titulu, Povjerenstvo sastavljeno od nezavisnih stručnjaka odlučilo je da su ova četiri grada najspremnija za nastavak procesa pripreme kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

U sastavu povjerenstva nalaze se Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel – predstavnici Europskog parlamenta, Europske komisije Steve Green, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer, Europskog vijeća Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Anton Rombouts iz Odbora regija te predstavnici hrvatskoga Ministarstva kulture Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš.

Do početka 2016. godine, navedeni će gradovi morati završiti svoje aplikacije koje će Povjerenstvo ponovno razmatrati i do polovice 2016. godine odabrati grad koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. U narednih 20 dana panel će svakom gradu poslati pisano očitovanje o njihovim prijavama temeljem kojih će se gradovi koji su prošli u drugi krug kandidature pripremati za dovršetak aplikacije.

Temeljem preporuke Povjerenstva, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske iduće će godine i formalno imenovati jedan grad za nositelja naslova Europska prijestolnice kulture 2020. godine te o tome izvijestiti Europski parlament, Vijeće, Komisiju i Odbor regija. To će biti prvi grad iz Hrvatske koji će dobiti titulu Europske prijestolnice kulture, a sljedeću priliku za kandidaturu hrvatski će gradovi imati tek 2035. godine.

Foto: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

[foogallery id=”2056″]