Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Slatko i slano, Vijesti

EASA – 600 europskih studenata arhitekture od subote u Rijeci

Rijeka će od subote 21. srpnja ugostiti oko 600 studenata arhitekture iz cijele Europe koji će sudjelovati na 40 praktičnih i teorijskih radionica u zgradama Ivexa i Exportdrva na području Delte.

Najveći skup europskih studenata arhitekture ove godine, EASA – European Architecture Students’ Assembly, održat će se u Rijeci od 21. srpnja do 4. kolovoza 2018. godine. EASA je organizirana u sklopu Ljeta u prijestolnici kao dio programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Program riječkog izdanja EASA-e predstavljen je na konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić, voditelj programskog pravca Slatko i slano i organizator EASA-e Idis Turato te organizator EASA-e Filip Pračić.

Naziv ovogodišnjeg Skupa je RE:EASA, a u sklopu tema koje će sudionici propitivati su ideje vezane uz prostorni i društveni kontekst Rijeke te otkrivanje novih načina iskoristivosti vrijednih gradskih prostora. Tijekom 15 dana, sudionici će živjeti i raditi zajedno te svojim djelovanjem nastojati ostvariti dugoročnu i pozitivnu promjenu u prostoru za zajednicu koja se njime koristi. Namjera organizatora je da što više rezultata radionica ostane na korištenje i u korist lokalnoj zajednici.
Osim radionica karakterističnih po pristupu „studenti studentima“, sudionici će svoje znanje moći obogatiti predavanjima stručnjaka hrvatske i europske arhitekture.

Nadajući se potpori lokalne zajednice, EASA će svoja vrata na nekoliko dana otvoriti javnosti. Otvorenje skupa zakazano je za subotu 21. srpnja u 11 sati u prostorima Exportdrva, 27. srpnja predviđen je Dan otvorenih vrata, a završna izložba 4. kolovoza bit će prilika da se EASA predstavi Riječanima i medijima.