Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u 2019., godini intenzivnih priprema za projekt koji će službeno početi velikim otvorenjem 1. veljače 2020., svoje aktivnosti, vrijednosti i dio programa predstavlja i van granica Hrvatske.

Osim međunarodne promocije, cilj je uspostavljanje i jačanje veza, a u korist novih ideja, znanja, vještina i praksi koje će obogatiti lokalnu zajednicu i projektu dati dodatnu dimenziju. 

Rijeka 2020 se početkom ove godine predstavila u zemlji izlazećeg sunca. Gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica TD-a RIJEKA 2020 Emina Višnić i voditeljica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Irena Kregar Šegota otputovali su tako u Tokio na poziv fondacije EU – Japan Fest. Radi se o fondaciji dvadesetak najznačajnijih japanskih poduzeća, koji posljednjih 20 godina podržavaju EPK gradove financirajući sudjelovanje japanskih umjetnika i organizacija u programima gradova koji nose titulu EPK. Osnovni cilj putovanja i prezentacije projekta bilo je privlačenje financijskih sredstava ove fondacije, kako bi se realizirali oni dijelovi programa koji su svojom tematikom ili samim pozvanim umjetnikom vezani uz Japan. Takvih prijedloga u programu planiranom za 2020. godinu zasad ima desetak. 

Također u ožujku ove godine, predstavljanje Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture na ITB sajmu u Berlinu, pratilo je aktivnosti brendiranja Rijeke kao destinacije kulturnog turizma koja iz godine u godinu bilježi povećanje broja posjetitelja. Nastupom na sajmu ovaj se najveći riječki i hrvatski kulturni projekt – Europska prijestolnica kulture – predstavio široj europskoj publici. Tada je po prvi put prikazan i promotivni film o Rijeci koji je režirao Dalibor Matanić, a koji se snimao na brojnim atraktivnim lokacijama u gradu, dočaravajući simboliku luke različitosti koju Rijeka utjelovljuje kao Europska prijestolnica kulture 2020.  Izradu filma financirala je Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Rijeke, a film je osmišljen suradnji s Gradom Rijekom i TD-om RIJEKA 2020. Na riječkom štandu, posjetitelji su imati prilike vidjeti i fotografije kulturnih objekata koje Rijeka obnavlja i priprema za 2020. godinu.

Dodajmo, na ovom vodećem svjetskom turističkom sajmu predstavilo se više od 10 tisuća izlagača iz 180 zemalja, pred više od 150 tisuća posjetitelja. Rijeka je svojim nastupom potvrdila naslov najvažnije hrvatske destinacije kulturnog turizma i sve posjetitelje sajma 2020. godine pozvala u Hrvatsku, u grad koji će te godine biti središte europske kulture.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture predstavila se i u Beogradu. Bogat umjetnički program činile su tri teme; brodogradnja, glazba i gastronomija, a sve je osmislila ekipa programskog pravca Kuhinja. U Kulturnom centru Beograd u Galeriji Poodrum otvorila se izložba „Minuta šutnje“ Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića, uz slide show “Odnosi brodova i šampanjaca” umjetnika Petra Trinajstića kojima je Rijeka 2020 dočarala suvremenost radničke Rijeke u doba deindustrijalizacije.  Umjetnički se program predstavio i u KC-u Grad gdje su se prikazali filmovi “Tito u Kraljevici” Nikole Lorencina, “Godine hrđe” Andreja Korovljeva i “Bauk” Ibre Hasanovića, a otvorena je i izložba ‘’Ponesi jedno od umjetničkih djela kući’’, rad konceptualnog talijanskog umjetnika Cesarea Pietroiustija. U okviru programa “Delikatesni ponedjeljak“ beogradsku je publiku nahranio, ali i podučio pripremi mediteranskih jela Tomislav Brajnović u suradnji s glazbenikom Igorom Anjolijem. Glazbeni program predstavio je slušaonicu Ri Rocka u aranžmanu Vanje Kauzlarića Liče i svirku DJ-a Mile voli disko. Posebna poslastica za fanove bio je nastup riječke grupe Fit u Eletropioniru, u okviru beogradske Kontakt konferencije.

Naša je diplomacija ovog mjeseca Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture zastupala i u Bruxellesu, gdje je održan okrugli stol, organiziran zajedno s Uredom zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule. Ovo događanje okupilo je stručnjake iz cijele Europske unije, a govorilo se o tome kako EU može poduprijeti kulturnu diplomaciju gradova u sklopu programa Europske prijestolnice kulture. Kulturne politike gradova promiču upravo gradove kao važne dionike međunarodnih kulturnih odnosa, što otvara nove mogućnosti za suradnju. Također otvara mnoga pitanja i ukazuje na potrebu za transformacijom kulturnih politika gradova. Međunarodna mobilnost umjetnika i profesionalaca u kulturi ključna je za širenje novih načina komunikacije i dugoročne kulturne suradnje u međunarodnom kontekstu.

Na kraju dodajmo, kako će se s prvim danima ljeta, u lipnju, na poziv Hrvatskog veleposlanstva u Dublinu, a povodom Dana Državnosti delegacija Rijeke 2020 predstaviti u Dublinu i Galwayu, irskom gradu koji s Rijekom 2020. godine dijeli prestižnu titulu EPK. Bit će to još jedna prilika za prezentaciju dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture te osnaživanje veze s Galwayom, s kojim se planira i zajednički program tijekom predstavljanja.

Rijeka je ove godine posebno zanimljiva jer finalizira svoje pripreme za 2020., godinu koja će je učiniti prepoznatljivom kulturnom destinacijom na razini cijele Europe, a riječki projekt Europske prijestolnice kulture uključuje preko 1000 pojedinačnih programa, više od 3 tisuće izvođača i kulturnu razmjenu s 50-ak zemalja Europe i svijeta.

Foto: Rijeka 2020 – EPK / Toni Meštrović (Beograd – Podroom) / Emilie Gomez (Bruxelles)