Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Europa To Go: bečki umjetnički kolektiv poveo Riječane u neobičnu šetnju gradom

God’s Entertainment, umjetnički kolektiv iz Beča, poveo je Riječane u turističku šetnju razgledavanja europskih znamenitosti – ali u Rijeci

Kao završnica programskog pravca Dopolavoro, koji je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture vodila udruga Drugo more, bečki umjetnički kolektiv God’s Entertainment od 25. do 28. svibnja izvodi više umjetničko-turističkih obilazaka po centru Rijeke.

Riječ je o inačici hvaljenog umjetničkog projekta Europa To Go, u sklopu kojeg, oponašajući pojedine znamenitosti i turističke atrakcije s prostora Europe, odabrane lokacije u Rijeci sjaje su u novom „europskom“ svjetlu, uz razne objekte, skulpture, intervencije u krajoliku i izvedbe.

Foto: Tanja Kanazir

Izlazak iz distopijskog covid scenarija

U najavi svojeg riječkog gostovanja, umjetnici poručuju: „Naš globalizirani i pokretni svijet zastao je zbog virusa Covid-19. Mobilnost i turizam doživjeli su dosad neviđene poremećaje, uz ograničenja putovanja, samoizolaciju, socijalnu distancu i testove koji su potrebni za prelazak granica. Ni Rijeku nije zaobišla ova nova realnost pa su protekla ljetna i zimska razdoblja – predviđena za godišnje odmore – u gradu bila daleko manje međunarodna nego inače, baš u trenucima kada se Rijeka morala dokazati kao kulturna prijestolnica Europe. No, svaka kriza može ponuditi i neke nove mogućnosti, a umjetnost svojim praksama pružiti izlaz iz ovog distopijskog scenarija.

Foto: Tanja Kanazir

Jesmo li u Rijeci ili Veneciji?

Europa To Go omogućuje kompaktno, sigurno i ekološki prihvatljivo sudjelovanje u izvedbenoj, regionalno-međunarodnoj turističkoj turi. Diljem šireg centra Rijeke, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute: od rimske Kapitolske vučice, preko praškog spomenika Kafki do Gospe iz Međugorja; samo nekoliko koraka dijeli amsterdamsku Crvenu četvrt od kultnog pariškog groblja Père-Lachaise. Ovdje su mjesta i prostorna orijentacija u neprestanoj mijeni, a pogledi i doživljaji postaju izgubljeni: pitamo se, je li ovo još uvijek Rijeka ili smo već u Veneciji?“

Foto: Tanja Kanazir

Europa To Go je interdisciplinarni umjetnički projekt u javnom prostoru čija se izvedba uvijek prilagođava i razvija u skladu sa specifičnim lokalnim uvjetima. Prenošenjem poznatih europskih znamenitosti u lokalnu sredinu i njihovim ponovnim predstavljanjem u novom kontekstu omogućuje se novi način doživljavanja pojedinih umjetničkih djela ili mjesta.

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv iz Beča, jedan od mnogih eksperimentalnih kazališnih skupina u Austriji koji nastoji nadići kazališne i društvene konvencije. Djelujući u području performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka, grupa kroz svoje radove preuzima aktualne društvene teme i rasprave i kritički ih podvrgava performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje izvedba u javnim prostorima izvan kazališta, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija.

Foto: Tanja Kanazir

 

Damir Jevtić / mojarijeka.hr