Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Fascinantnom predstavom FLY! počeo Festival inkluzivne scene / Port of Dance

U sklopu programa Ljeto u prijestolnici na Trgu Riječke rezolucije u četvrtak je počeo trodnevni 5. Festival inkluzivne scene / Port of Dance. Prve večeri nastupila je češka koreografkinja, izvođačica i fizioterapeutkinja Markéta Stránská, izvevši plesnu solo predstavu FLY!

FLY! je fizičko životno iskustvo s jednom nogom, jednom protetskom nogom i dvije štake.
Solo Markéte Stránske naglašava činjenicu da svaka različitost nudi niz mogućnosti i jedinstvene fizičke i mentalne putove te da je svaka prepreka prigoda da probudimo našu maštu.

Festival inkluzivne scene je projekt kojim se nastavlja dugogodišnji rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti, a cilj mu je dosezati nove dimenzije umjetničke izvrsnosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, nastojati osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima. Festival svojim kontinuitetom održavanja, razvojem i širenjem, postaje sastavni i integralni dio plesne i izvedbene scene.

Predstava je ujedno i dio selekcije ovogodišnjeg Spring Forward festivala suvremenog plesa koji se, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u suradnji plesne mreže Aerowaves i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, održao u jedinstvenom online izdanju.