Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

FEKP19 – natječaj za kratku priču za mlade autore i autorice

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokrenuli su prošle godine novu kategoriju natječaja za kratku priču – za mlade autore i autorice te i sami ostali iznenađeni sjajnim odazivom. FEKP19 namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, a nadamo se da će prijava u ovoj, drugoj godini natječaja, biti još više.

Najbolje priče bit će predstavljene na FEKP-u u Rijeci, superkul festivalu koji se svojom živošću i neposrednošću, sjajnim odabirom svjetskih i domaćih pisaca i njihovih kratkih priča, pretvorio u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj. Kada njemu dodamo Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture i Gradsku knjižnicu Rijeka, na čijim stranicama će tri najbolje priče biti objavljene, uspjeh mladih autora i autorica je s ovom kombinacijom partnera zagarantiran.

FEKP19 želi čuti vaše misli, snove, nadanja i fantazije, u formi kratkih priča. Pozivamo vas da uzmete olovku, tipkovnicu ili touchscreen i progovorite o tome. Priču zavrtite oko teme: “Vizije budućnosti”. Kako izgleda budućnost? Što nam poručuje? Kako u budućnosti izgleda tvoj život, kvart ili ulica, odnosi s prijateljima, ljubav i rad, svijet u cjelini? Živimo li u harmoniji s prirodom i jedni s drugima ili nas muče krize i ratovi? Tko su heroji, a tko novi anti-heroji?  Žanr birate vi.

Možda vam se čini da forma dobre stare kratke priče pripada nekom drugom dobu, ali mi smo uvjereni u suprotno. Bilo da se raspisujete u porukama i statusima, ili vam dobro idu pismeni zadaci, ili pišete kriomice, za sebe, pozivamo vas da svoje priče napišete i pošaljete na naš natječaj! Na kraju krajeva, svaki umjetnik je negdje morao početi.

Naš žiri će marljivo i savjesno odraditi svoj posao, a najbolje priče, osim vječne slave, očekuju zanimljive i vrijedne nagrade.

Želimo vam dobre priče!

Uvjeti natječaja:

  • na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na koji/e pišu na BHS-u (jezicima regije)
  • prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
  • svaka autorica/autor može prijaviti najviše tri priče
  • priče duljinom ne smiju prelaziti 6.000 znakova s razmacima
  • svi autori/ce uz priču/e moraju dostaviti i kratku biografiju
  • priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Arial; veličina slova 12 točaka, prored 1,5)
  • priče se šalju isključivo na email contest@europeanshortstory.org uz obaveznu naznaku – za FEKP19
  • uz priču je potrebno poslati privolu o zaštiti osobnih podataka koja se nalazi ovdje
  • drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
  • natječaj je javan

Natječaj je otvoren od 15. srpnja do 10. rujna u 23:59 sati. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Priče će ocjenjivati žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić Benčić, profesorica Helena de Karina, novinar i pisac Srđan Sandić i pjesnikinja Monika Herceg.

Tri prvonagrađene priče objavit ćemo na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka, a najboljoj priči, odnosno njenom autoru ili autorici, osiguravamo dolazak u Rijeku na Festival europske kratke priče. Jedna nagrada rezervirana je za osnovnoškolce, a za druge dvije pera će ukrstiti oni stariji, iz srednjih škola.

Deset priča koje ulaze u uži izbor za nagrade objavit ćemo u nedjelju, 27. rujna na stranici Festivala. Tri priče koje osvajaju nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola objavljujemo u utorak, 6. listopada na večernjem čitanju u Rijeci.

Autore/ice tri najbolje priče (osim vječne slave) očekuju i boooogati poklon paketi iznenađenja Europske prijestolnice kulture! 

Proglašenje najboljih priča održat će se na Festivalu europske kratke priče u Rijeci, od 4. do 9. listopada 2020.