Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti

FEKP19 – natječaj za kratku priču za mlade autore

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokreću novu kategoriju natječaja za kratku priču – za mlade autore i autorice. FEKP19 namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, koji će svoje priče pripremiti u suradnji sa svojim učiteljima, profesorima i mentorima.

Najbolje priče bit će predstavljene na FEKP-u u Rijeci, superkul festivalu koji se svojom živošću i neposrednošću, ali i ozbiljnošću i atraktivnošću pretvorio u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj. Kada njemu dodamo Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture i Gradsku knjižnicu Rijeka, na čijim stranicama će tri najbolje priče biti objavljene, uspjeh mladih autora i autorica je s ovom kombinacijom partnera zagarantiran.

Na osamnaestome izdanju FEKP-a, temom HOMO NARRANS istražit ćemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Postoje li zabranjene priče?

Tu u priču ulazite vi.

Nakačeni ste na telefone, storyje? Možda vam se čini da je forma dobre stare kratke priče pripada nekom drugom dobu, ali mi smo uvjereni u suprotno. Bilo da se raspisujete u porukama i statusima, ili vam dobro idu pismeni zadaci, ili pišete kriomice, za sebe, pozivamo vas da svoje priče napišete i pošaljete na naš natječaj! Na kraju krajeva, svaki umjetnik je negdje morao početi.

Što su teme koje vas opsjedaju? Koje forme su vam bliske? FEKP19 želi čuti vaše misli, snove, nadanja i fantazije, u formi kratkih priča. Pozivamo vas da uzmete olovku, tipkovnicu ili touchscreen i progovorite o tome. Žanr birate vi. Priču zavrtite oko teme: “Trebaš čuti ovu priču”. Kada nas netko zaustavi s tim uvodom znamo da slijedi nešto vrlo ozbiljno. Ili nešto vrlo zabavno. Nešto što će nam u svakom slučaju istog trenutka nepovratno promijeniti pogled na život.

Naš žiri će marljivo i savjesno odraditi svoj posao, a najbolje priče, osim vječne slave, očekuju zanimljive i vrijedne nagrade.

Želimo vam dobre priče!

Uvjeti natječaja:

 • na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na hrvatskom jeziku
 • prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
 • svaka autorica/autor može prijaviti najviše tri priče
 • priče duljinom ne smiju prelaziti 6.000 znakova s razmacima
 • svi autori uz priču/e moraju dostaviti i kratku biografiju
 • priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Arial; veličina slova 12 točaka, prored 1,5)
 • priče se šalju isključivo na email contest@europeanshortstory.org uz obaveznu naznaku – za FEKP19
 • drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
 • natječaj je javan

Natječaj je otvoren od 25. travnja do 25. svibnja u 23:59 sati. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Priče će ocjenjivati žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić, profesorica Helena de Karina.

Nagrade
Uz dolje navedene „opipljive“ nagrade, tri prvonagrađene priče objavit ćemo na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka, a najboljoj priči, odnosno njenom autoru ili autorici, osiguravamo dolazak u Rijeku.

 1. nagrada: HUAWEI MediaPad
 2. nagrada: E-Book čitač KINDLE Touch
 3. nagrada: Bluetooth zvučnik GOOGLE Home Mini

Proglašenje najbolje priče održat će se na Festivalu europske kratke priče u Rijeci, od 5. do 6. lipnja 2019.

Sponzor nagrada za FEKP19: Makromikro grupa d.o.o.