Jedan od najstarijih europskih festivala posvećenih isključivo kratkoj književnoj formi, 18. Festival europske kratke priče (FEKP), osim u Zagrebu održat će se i Rijeci od 5. do 7. lipnja na središnju temu “Homo Narrans”- posvećenu temeljnoj ljudskoj potrebi za pričanjem priča.

Program 18. FEKP-a najavili su na konferenciji za medije u RiHubu kreativni direktor Roman Simić, voditeljica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu Sanja Vučković, voditeljica programskog pravca Kuhinja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Lela Vujanić te književnik i novinar Novog lista Davor Mandić.

“Osamnaesto izdanje FEKP-a s temom ‘Homo Narrans’ pokušava otvoriti potrebu ljudskog bića da priča priče i da ih prepoznaje svuda oko sebe, jer ono što pokreće ljude nije ni novac, ni zastave ni oružje, već dobra priča”, rekao je Simić, citirajući lika iz Igre prijestolja.

“Pravo na priču znači biti u stanju pustiti ‘drugoga’ da ispriča svoju priču koja možda neće biti u skladu s našom pričom”, pojasnio je Simić, dodajući da je upravo u želji da se festivalom pokaže da treba biti otvoren i prema pričama ‘drugih’, festival posebno bavi migrantima.

Veliki dio gostujućih pisaca upravo su spisatelji koji su i sami migranti, a manjine i migracije glavne su teme programskog pravca Kuhinja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, nadovezala se voditeljica ovog pravca i partnerica organizacijskog tima Lela Vujanić.

Kao jedno od najvećih imena ovogodišnjega FEKP-a izdvaja se László Krasznahorkai, kultni mađarski pisac i scenarist, dobitnik više najprestižnijih svjetskih književnih nagrada, među kojima i nagrade Man Booker International. U Rijeku dolazi devet inozemnih autora Eley Williams iz Velike Britanije, Elvis Malaj (Albanija/Italija), Antonio Ortuno iz Meksika, Goran Samardžić (BiH), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Adania Shibli (Palestin), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD) te irski spisatelji Colum McCann i Alan Titley. Svi oni čitat će svoje priče, uz niz domaćih autora.

Prvoga dana festivala u Palachu će biti predstavljeni rezultati projekta “Vozim ti priču”, nastalog u suradnji s Centrom za kreativno pisanje, najavila je Sanja Vučković. Projekt je spojio pet vrhunskih riječkih autora i mentora na CeKaPE- ovim radionicama – Željku Horvat Čeč, Davora Mandića, Dunju Matić, Teu Tulić i Milana Zagorca – s riječkim taksistima, a iz njihovih zajedničkih vožnji i razgovora nastalo je pet priča i isto toliko kratkih video-uradaka, koje su snimili Maša Drndić i Igor Paulić.

Riječko izdanje FEKP-a završit će predstavljanjem najboljih radova na prvom festivalskom natječaju za mlade autore kratkih priča do 19 godina.
Festival je dio projekta EPK Rijeka – 2020, a organizira ga Hrvatsko društvo pisaca (HDP), uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj