Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Civilne inicijative, Vijesti

Film u kvartu: dokumentarac “Bosanoga (sasvim slučajna smrt)” u četvrtak na Kozali

U četvrtak 24. rujna 2020.g. u 19.30 sati u velikoj dvorani Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2, Rijeka) nastavlja se program Film u kvartu, sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, prikazivanjem dokumentarca Bosanoga (sasvim slučajna smrt), redateljice Morane Komljenović iz 2011. Prije filma s okupljenima će svoja redateljska i producentska iskustva podijeliti riječki redatelj Marin Lukanović.

Film Bosanoga prikazuje na koji je način nasilna smrt mladića u Rijeci 1981. postala katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije; više stotina građana Rijeke potpisalo je peticiju kojom su od policije i partije zahtijevali da preuzmu odgovornost za nasilje. Iako su sami događaji oko te smrti i danas nerazjašnjeni, ona je obilježila cijelu jednu generaciju i još uvijek je dio gradske legende. Bosanoga prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih kao reakcija na strah i bespomoćnost. U filmu se pojavljuju mnoga poznata lica lokalne umjetničke scene – vodeća lica bendova Paraf, Termiti, Atomsko sklonište, LET3 i drugi.

Film je osvojio nagradu za najboljeg producenta (FADE IN) na Danima hrvatskog filma 2012. i posebno priznanje žirija u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2012. a prikazan je na Liburnia Film Festivalu, Opuzen Film Festivalu 8. Free Zone Film Festivalu u Beogradu 2012.

Projekcije i druženja organizirana su u skladu s epidemiološkim preporukama pa se publiku poziva na poštivanje distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru te pojačanu higijenu ruku. 

Film u kvartu program je u organizaciji Inicijative za kvart i uz potporu udruge Liburnia Film Festival, a odvija se u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Program do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički. Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija (mjesni odbor), škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama.