Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Filmovi se vraćaju na veliko platno Art-kina od 4. svibnja

Da se nadoknadi propušteno, prva dva tjedna svibnja u Art-kinu rezervirana su za ovogodišnje dobitnike Oscara (Zemlja nomada, Još jedna runda, Minari, Djevojka koja obećava), a u redovni program stižu dva dokumentarna hita – domaći Nun of Your Business i nagrađivani Zašto skačem

Iščekivani povratak u kinodvoranu Art-kino prigodno nazdravlja filmom Još jedna runda, 4. svibnja u 18 sati kada se, nakon mjesec dana duge obustave programa, filmski projektor ponovno pali u Krešimirovoj 2. Novi film Thomasa Vinterberga, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, niz prestižnih filmskih priznanja zaokružio je proteklog tjedna na ovogodišnjim Oscarima gdje je osvojio nagradu za najbolji međunarodni film.

Istog dana, 4. svibnja u  20 sati, s prikazivanjem u Art-kinu kreće i najbolji film prema mišljenju američke Akademije, Zemlja nomada Chloé Zhao, poetičan i melankoličan film ceste o marginaliziranim stanovnicima SAD-a, nomadima američkih prostranstava koje kapitalistički sustav nije štedio. Film je u konačnici nagrađen trima Oscarima – za najbolji film, najbolju redateljicu i najbolju glavnu ulogu (Frances McDormand).

Frances McDormand in the film NOMADLAND. Photo by Joshua James Richards. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved

Od 5. svibnja na program se vraća i dobitnik oskarovskog kipića za najbolji originalni scenarij Djevojka koja obećava. Crnohumorni triler mlade redateljice i glumice Emerald Fennell priča je o osveti naoko obične Cassie (Carey Mulligan) čiji je život obilježio traumatičan događaj iz mladosti.

Dirljiva i nagrađivana imigrantska priča s autobiografskim elementima iz djetinjstva redatelja Leea Isaaca Chunga Minari na program stiže 6. svibnja. Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, a dobitnik je Velike nagrade žirija za američku dramu i Nagrade publike u istoj kategoriji. Također, dobitnik je nagrade Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, kao i Oscara za najbolju sporednu glumicu (Youn Yuh-jung).

Domaći dokumentarni hit Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić na veliko platno Art-kina stiže od utorka, 11. svibnja. Premijerno prikazan na festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox 2020, gdje je osvojio nagradu publike, film donosi nesvakidašnju ljubavnu priču koja otvara dijalog o važnosti osobne slobode. Nun of Your Business rekonstruira životni put dviju žena – od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom, preko razočaranja i neugodnih iskustava, do pronalaska zajedničke sreće.

Na program istog dana dolazi i nagrađivani dokumentarni hit Zašto skačem Jerryja Rothwella, dubinsko filmsko istraživanje neurorazličitosti kroz doživljaje neverbalnih osoba s autizmom diljem svijeta, nastao prema bestselleru Naokija Higashide. 

Od 12. svibnja tu je i novi film Magnusa Von Horna Influencerica. Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020. i hvaljen od kritike, film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture. 

Specijalna knjižnica Art-kino od 4. svibnja vraća se svom redovnom radnom vremenu te je za posjetitelje otvorena svaki dan sat vremena prije početka prve projekcije, a zatvara se s početkom posljednje projekcije u danu.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.