Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Fluid States na Zoom Festivalu

U srijedu, 3. rujna počinje program Zoom festivala / Fluid States u produkciji udruge Drugo more. Osim predstavljanja projekta Fluid States, u sklopu Zooming Fluid States festivala održat će se i radionice, rasprava o riječkoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture s gostima Fluid States, predstavljanje knjige Rustoma Bharuche (Indija), zatim priredbe njemačkog Showcase Beat le Mota i Speech Karaoke Action grupe te neizostavna zabava na tri lokacije: Filodrammatica, Lukobran i Cukarikafe bar.

Projekt Fluid States pokrenula je Performance Studies International (Psi) grupa.  Projekt će kroz različite formate – kroz seriju događanja, hibridnih konferencija i festivala koji se protežu globalno, od Novog Zelanda do Kanade, od Filipina do Europe, tijekom 2015. godine pokazati svijetu ono što je nepoznato, nevidljivo i neuhvatljivo u pojmu izvedbe.

Riječki Zooming Fluid States (3. – 6. rujna 2014.) ujedno je i nulti event 21. Psi konferencije za 2015. te ga možemo promatrati kao borhesovski alef Fluid Statesa, odnosno mjesto koje sadrži sva druga mjesta projekta, i kao takav predstavlja izvrsnu priliku za upoznavanje s pogledima na izvedbu u različitim dijelovima svijeta.

Na Zooming Fluid States festival pristižu nam gosti sa svih dijelova svijeta koji će kroz simpozij koji traje dva dana – četvrtak i petak 4.-5. rujna – i sastoji se od četiri panela u dva dijela, predstaviti svoj rad u teoriji za svaku od zemalja sudionica.

Rezultat rada odnosno sam tok procesa, neki od gostiju prezentirat će u obliku performansa i kroz umjetničke instalacije duž šetnice na Lukobranu u subotu 6.9. s početkom u 18h, i to redom:

1. PANAMA – PERFUMIN’ CANADA / Parfemiranje Paname
2. DANSKA, Sjeverni Atlantik – SISTERS HOPE / Sestre Hope
3. JAPAN – THE OTHER’S FOOL PARADE / Parada luda
4. GRČKA – RADIO FREE SANTORINI / Radio Slobodan Santorini
5. LIBANON – WAVES OF EXISTENCE: Crossing the Mediterranean 1963-2014 / Valovi postojanja – Prelazeći Mediteran 1963-2014
6. FILIPINI – REHEARSAL FOR DISASTER / Vježba za katastrofu + igra Patintero
7. BOSNA I HERCEGOVINA – FOUR FACES OF OMARSKA / Četiri lica Omarske
8. OTOČJE COOK, PACIFIK – ARA MOANA / Ara Moana – Put do mora
9. BAHAMI – Subdivision I (Kvarnerski Zaljev, Croatia) / Podjela I (Kvarnerski zaljev, Hrvatska)
10. AUSTRALIJA – CIRCULATION / Cirkulacija
Dramaturški aparat koji povezuje sve zemlje sudionice Fluid States i njihove aktivnosti kroz 21. PSi konferenciju jest metafora oceana. Svaka od zemalja sudionica predstavlja otok-lađu koja prenosi neki predmet bilo da je to slika, tekst, artefakt ili performans koji pristaje na drugim otocima-lađama koji ga onda integriraju u svoje svakodnevne aktivnosti.

Fluid States u cjelini nastoji reinterpretirati našu prošlost u svrhu stvaranja i razumijevanja budućnosti u kojoj ćemo sudjelovati, koja nam se neće samo – dogoditi.

U ostatku programa, za otvorenje Zooming Fluid States festivala zaduženi su njemački Showcase Beat Le Mot koji će u zgradi Filodrammatice organizirati zajedničku večer performativnog kuhanja Krizna Kuhinja (Cooking in Crisis) u srijedu 3. rujna u 20h.

Također, prvi dan festivala riječki HNK Ivana pl. Zajca predstavit će svoj program, kao svojevrsni preludij u simpozij, za nadolazeću sezonu 2014./15. uz gostujuće predavanje Bree Hadley, ravnateljice Psi-a, koja će se osvrnuti na praksu suvremenog kazališta koje u središte stavlja gledateljevu sustvaralačku ulogu.

Rustom Bharucha iz Indije u suradnji s Ladom Čale Feldman pripremio je predstavljanje knjige “Terorizam kroz izvedbenu umjetnost” u izdanju Routledga (2014.) za četvrtak u 17h. Teme kojima se kroz izvedbenu umjetnost ovdje bavi jesu: 11. rujna, islamofobija, istina, pomirenje i nenasilje. Rezultat ove knjige, kako to vide kritičari, dobiven je argument u predstavljanju terorizma kao isparljivog i mutirajućeg fenomena koji se svakodnevno proživljava i prokušava, ali i – izvodi. Rustom Bharucha predaje izvedbenu umjetnost na sveučilištu Jawarharlal Nehru u New Delhiju u Indiji.

Speech Karaoke su neobična priredba koju izvode Speech Karaoke Action Group, a svi ste u njoj pozvani sudjelovati u festivalskom baru Cukarikafe-u u petak 5.9 od 22h.

Od zabavnog programa izdvajamo još i nastup Smeđeg šećera koji će zatvoriti festival nakon performansa na Lukobranu u subotu 6.9. s početkom u 22h.

Za vrijeme trajanja Zooming Fluid States, gosti festivala uključit će se i u raspravu o riječkoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu.

Program i satnicu festivala provjerite ispod.

 

Srijeda 3.9.

18:00 – 19:45 h ZOOMING FLUID STATES PRELUDE PANEL 14/15 Season Prelude/Preludij u sezonu 2014./15.
@HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (Croatian National Theater “Ivan pl. Zajc”)

20:00 h Festival Opening/Otvorenje festivala
SHOWCASE BEAT LE MOT: COOKING IN CRISIS/Krizna kuhinja
theatrical dinner/performativna večera
@Filodrammatica, Korzo 28/1

 

Četvrtak 4.9.

Fluid States simpozij – Dio I

13:30 – 15:00 h Cluster presentation/Predstavljanje zemalja sudionica (Panama, Ethiopia, India, Bosnia and Herzegovina)
15:30 – 17:00 h Cluster presentation/Predstavljanje zemalja sudionica (Bahamas, Greece, North Atlantic)
@Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

17:00 – 20:00 h Rustom Bharucha&Lada Čale Feldman
Terorizam kroz izvedbenu umjetnost (Terror and Performance) – prezentacija knjige
@Galerija Drugo more, Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka
Petak 5.9.

Fluid States simpozij – Dio II

9:00 -10:30 h Cluster presentation/Prezentacija zemalja sudionica (Cook islands, Romania, Japan, Canada)
11:00 – 12:30 h Cluster presentation/Prezentacija zemalja sudionica (Australia, Philippines, Lebanon)
@Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

17:00 h RIJEKA European Capital of Culture 2020 candidate/RIJEKA Europska prijestolnica kulture 2020
discussion/rasprava
@Filodrammatica, Korzo 28/1

22:00 h SPEECH KARAOKE ACTION GROUP: SPEECH KARAOKE
@Cukarikafe bar, Rijeka

 

Subota 6.9.

18:00 – 22:00 h Fluid States: Izvedbe nepoznatog (Performances of UnKnowing)
Performansi i umjetničke instalacije
@Lukobran (Šetnica)

22:00-02:00 h DJ SMEĐI ŠEĆER: WORLDWIDE ANALOG FEELGOD GROOVES
Party/Zabava
@Lukobran (Šetnica)