Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

Future Architecture: Publishing Acts Iii / Izdavaštvo-Akcija Iii

‘’Future Architecture: Publishing Acts lll’’ je program koji se provodi u organizaciji Društva arhitekata Istra (DAI SAI) i u suradnji sa DeltaLabom (Sveučilište u Rijeci) i programskim pravcem Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, treće je izdanje istraživanja o izdavaštvu kao urbanoj praksi koje su koncipirali DAI-SAI i Rebekka Kiesewetter.

Polazeći od službene naracije Rijeke kao multietničke luke, žestoko osporavanog teritorija koji je mijenjao vladajuće ruke i demografiju mnogo puta tijekom stoljeća, sudionici „Publishing Acts lll“ okupit će se kako bi fokus istraživanja stavili na gradsku prošlost, sadašnjost i budućnost prikupljanjem, nadopunjavanjem, preoblikovanjem i ponovnim okupljanjem materijalnih i nematerijalnih povijesnih i sadašnjih izvora. Proces objavljivanja će, s jedne strane, funkcionirati kao “društvena koreografija” u kojoj sudjeluju različiti autori s različitim pozadinama i interesima, lokalnim i stranim perspektivama.

“Publishing Acts” u 2017. i 2018., kako su ih zamislili DAI-SAI i Rebekka Kiesewetter, bili su vođeni kao eksperimentalna urednička radionica s ciljem stvaranja trenutačnih, suradničkih, otvorenih društveno-političkih imaginarija o gradovima. Publikacija “Pula Documents” bila je rezultat radionice u Puli koja je održana 2017., a radilo se o performativnoj gesti kojom se nije samo prenosio “iz ruke u ruku” tiskani material, nego i angažiranost o temama koje je publikacija sadržavala.

„Šibenik Alternating Currents“ drugi je dio „Publishing Acts“ serije, a tiskani materijal izdavačke koja se održala u Šibeniku 2018. koproduciran je s u suradnji s izdavačkom kućom dpr-barcelona.

Budući projekti platforme Future Architecture u suradnji s DAI-SAI i DeltaLabom nastavit će koristiti tiskana izdanja kao rezultat promatranja, istraživanja i diskusije, te će se nastaviti s proizvodnjom publikacija i istraživanja o pitanjima kao što su: Kako možemo iskoristiti potencijal objavljivanja kako ne bi bio samo iterativan, već doista transformativna gesta? Kako izdavaštvo može pomoći u stvaranju i širenju diskursa , tepovratku fizičkog i apstraktnog prostora za javnost koja svojim postojećim sociopolitičkim i ekonomskim poretkom potiskuje svoje izraze ili glasove? Kako se znanje može širiti, komunicirati i prenositi otvoreno za prisvajanje, kako bi se potaknule novi narativi i oblici djelovanja izvan institucionalnog, ustaljenog ili povijesnog kanona?

PUBLISHING ACTS III RASPORED:

utorak 28. 5. 2019
RADIONICA: PUBLISHING ACTS III
10:00 kratka prezentacija programskog pravca Slatko i slano (Morana Matković), DeltaLab (Ida Križaj Leko) uz sudjelovanje sudionika (10-15’) s raspravom
14:30 Šetnja gradom – vodič: Renato Stanković (DeltaLab)

OTVORENJE IZLOŽBE “LISBON ACTS” I PREZENTACIJA PUBLIKACIJE “ŠIBENIK ALTERNATING CURRENTS”
Lokacija:
IVEX, Delta 5, Rijeka
19:00
Govornici: Idis Turato (DeltaLab, Slatko & slano), Ana Dana Beroš (DAI-SAI), Milan Dinevski (MAO)

Izložbu “Lisbon Acts” realizirao je Lisbon Architecture Triennale, a ostat će izložena u Rijeci od 28. svibnja do 7. srpnja 2019. Početna točka izložbe bio je vremenski okvir od zadnjih 10 godina u gradu Lisabonu. Šest arhitektonskih studija koji su u tom razdoblju osnovali svoje tvrtke u Lisabonu izabrano je za izložbu: Aspa, Barbas Lopes, Can Ran, Miguel Marcelino, PLCO i Site Specific. Raznovrstan izbor arhitektonskih djela posuđen je izmišljenom svijetu priča, pa tako u ovoj izložbi možete pročitati i priče književnice Patrície Portele u knjizi Floraennui, možete pogledati fotografije Catarine Botelho – Filomena Project i gledati film Pedra Cabeleira – Filomena.
Više>

“Šibenik Alternating Currents”, kao dio serije “Publishing Acts”, ujedinjuje skup kolaborativnih, otvorenih društveno-političkih imaginarija o hrvatskom gradu Šibeniku koji prenose svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. To je također kritičko promišljanje o prevladavajućim procesima, metodama i okvirima za stvaranje arhitektonskog znanja – posebno o arhitektonskom izdavaštvu: izdavaštvo se ovdje shvaća kao procesna naprava koja evocira i uokviruje društveni, relacijski i diskurzivni prostor za višestruko pregovaranje, samorefleksivno stvaranje smisla i diferenciranu koprodukciju.
Više>

srijeda 29. 5. 2019.
RADIONICA: PUBLISHING ACTS III
10:00 – 17:00

PROMOCIJA PUBLIKACIJE “PEJZAŽI POTROŠAČKE KULTURE U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI”
Lokacija:
Društvo arhitekata Rijeka (DAR), Ul. Ivana Dežmana 2/A, Rijeka
19:00

Knjiga „Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji“ fokusira se na sportsko-trgovački centar Koteks Gripe u Splitu, no i na ostale srodne arhitektonske komplekse izgrađene u Sarajevu, Novom Sadu i Prištini od kraja ’60-ih do ranih ’80-ih godina. Poput prethodnog izdanja, i ovo je također rezultat proširenja početnog aktivističkog interesa, odnosno afirmiranja činjenice da znanstvena valorizacija čini početak smislenog javnog i stručnog dijaloga oko očuvanja recentne arhitektonske baštine. Iza ovog izdanja stoji projekt Motel Trogir koji je proizašao iz građanske kampanje za zaštitu Vitićevih jadranskih motela pokrenute 2013. Publikacija je ujedno i prvi uopće značajniji, nipošto cjeloviti, pogled na arhitektonsko stvaralaštvo Živorada Jankovića koji ide u red izuzetnih, ali u još uvijek manje isticanih, a time i istraženih jugoslavenskih arhitekata.
Publikaciju će predstaviti Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Saša Šimpraga.
Više>

četvrtak 30. 5. 2019
RADIONICA: PUBLISHING ACTS III
10:00 – 17:00

PREDSTAVLJANJE PRIJEDLOGA UMJETNIČKIH INTERVENCIJA U JAVNOM PROSTORU
Lokacija:
MMSU Rijeka (Muzej moderne i suvremene umjetnosti), Krešimirova ul. 26c, Rijeka
19:00

Radovi Ivane Franke, Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena dijele istraživački pristup koji ujedinjuje umjetničku metodologiju s prirodnim znanostima i arhitekturom. Prožimanje grafike, skulptura, arhitekture, pokreta i zvukova matematikom, optikom, fizikom i neuroznanošću u njihovom radu dovodi nas do osjećaja koji se čine izvan naših osjetilnih ograničenja.

SURADNICI NA RADIONICAMA:

Future Architecture sudionici:
1. Klodiana Millona, Rotterdam
2. Cam Liu, Rotterdam
3. Tiago Saraiva, Lisabon
4. Viktoria Khokhlova, Tyumen
5. Mikheil Mikadze, Moskva, XOPA
6. Oyat Shukurov, Moskva, XOPA

Lokalni sudionici:
7. Marko-Luka Zubčić, Rijeka
8. Leo Kirinčić, Rijeka
9. Nikola Štefanac, Rijeka
10. Marin Nižić, Rijeka
11. Petronela Schredlova, Bratislava
12. Andrej Kljun, Rijeka

Voditeljice radionice:
Ana Dana Beroš, Morana Matković, Ida Križaj Leko
Partneri: DPR-barcelona