Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kulturna diplomacija, Vijesti

Generalni tajnik japanske organizacije EU–Japan Fest u Rijeci

Zaposlenici Rijeke 2020 u ponedjeljak su se susreli sa Shujijem Kogijem, generalnim tajnikom japanske organizacije EU–Japan Fest. Riječ je o privatnoj fondaciji koja okuplja predstavnike najprestižnijih japanskih tvrtki i čiji je cilj izgradnja kulturnih i turističkih odnosa između Japana i Europe putem projekta Europska prijestolnica kulture.

Susret u Rijeci nastavak je suradnje projekta Rijeka 2020 – EPK i navedene japanske organizacije započete prije dvije godine. Tako je Rijeka 2020 na poziv EU-Japan Festa u Japanu lani već predstavljena zainteresiranim partnerima iz područja kulture te pred dvjestotinjak predstavnika JATA-e (Japan Association of Travel Agents) koji su pokazali velik interes za Rijeku. U Japanu će se i ove godine susresti predstavnici svih EPK gradova koji tu titulu nose u razdoblju od 2016. do 2022. godine, što će biti prilika i za njihovo međusobno umrežavanje.

Tema razgovora Shujija Kogija i zaposlenika Rijeke 2020 bilo je predstavljanje samih djelatnika koji trenutno rade na projektu Rijeka 2020 – EPK, predstavljanje programskih pravaca i strukture riječkog EPK programa ali i konkretni prijedlozi suradnje s japanskim umjetnicima, prvenstveno u području arhitekture, glazbe, likovne umjetnosti, robotike i filma.

Naime, EU-Japan Fest EPK gradove podržava od 1993. godine time što financijski podupire studijska putovanja europskih umjetnika u Japan te gostovanja i suradnje s japanskim umjetnicima i umjetničkim i kulturnim organizacijama, i to isključivo preko organizacija koje provode projekt Europske prijestolnice kulture. Organizaciji je cilj da povezuje ljude i potiče istraživanja, kako japanskih umjetnika u Europi tako europskih u Japanu, te da intenzivno radi na povezivanju Europskih i Azijskih prijestolnica kulture.

U utorak se Shuji Kogi sreće i s predstavnicima gradskih kulturnih institucija te s riječkim gradonačelnikom i predstavnicima Grada Rijeke.