Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Gernot Sϋβmuth oduševio publiku koncertom na Kresnikovoj violini

Renomirani njemački violinist Gernot Sϋβmuth iz Berlina nastupio je u subotu, točno u podne pred punom Mramornom dvoranom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Sϋβmuth je svirao na violini dr. Franje Kresnika iz 1910. godine napravljenoj prema modelu Guarnerija del Gesu.

Svoje oduševljenje violinom podijelio je s publikom kojoj je pritom ispričao svoje iskustvo sviranja na Kresnikovoj violini. Oduševljena publika nagradila ga je dugim aplauzom i tražila bis.

Program je bio bogat i pažljivo odabran, kombinirajući djela koja su nastala u vrijeme Guarnerija s djelima iz vremena Kresnika i suvremenim kompozicijama.

Simbolično, ovim koncertom zaokružen je skladbi i izborom umjetnika i Kresnikov europski put s najvažnijim postajama – Rijekom, Cremonom i Berlinom – ovjenčan nagradama i priznanjima.

Podnevni koncert Gernota Sϋβmutha na Kresnikovoj violini održan je u sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, koja je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći.

Dr. Franjo Kresnik, riječki je umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina.