Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

Glazbena večer u susjedstvu Vrbnik uz besplatan prijevoz iz Rijeke

Eko znači kuća, dom, sredina ili okolina u kojoj živimo. Eko-logija nas podsjeća da sve to čuvamo i da Eko-nomija može biti i drugačija. U Vrbniku se zato događa dobrosusjedska glazbena večer i  neuobičajeni spoj ekologije i glazbe. Vrbenski sopci, Kanturice, sopčići, iz susjedstva Lovran Marko Žele bend i eko-radionica izrade instrumenata od recikliranih materijala koju vodi profesorica glazbe Ana Jagić Aljić i na kraju eko-nastup učenika Područne škole Vrbnik i glazbenika.

Nakon “Gomirje harmonika mundijala” u Gomirju i “Zvončarske simfonije” u Čavlima, posljednje u nizu uigravanje i zagrijavanje za Porto Etno festival Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture očekuje nas u subotu 24. kolovoza 2019. g.Vrbniku na otoku KrkuVrbenski Sopci zvukom svojih sopela već su osvojili Bruxelles, Strasbourgh i Galway, a ovog će puta na Trgu Škujica od 21 sat, nastupiti pred domaćom publikom. Radi se o dobrosusjedskoj glazbenoj večeri i  neuobičajenom spoju ekologije i glazbe. Uz Vrbenske sopce moći ćemo poslušati polaznike radionice pod vodstvom profesorice Ane Jagić Aljić, koji će održati eko-etno muziciranje na glazbalima izrađenim od recikliranih materijala, a sopci i sopčići, electro rock fusion band Marka Želea (iz susjedstva Lovran) te zbor Vrbenskih Kanturica pokazat će nam kako eksperimentirati s tradicionalnim zvukovima Mediterana. Organizatori su: RIJEKA 2020, KUD Frankopan, TZ Vrbnik, Područna škola Vrbnik te Udruga Interval Lovran.

Povodom događanja u Vrbniku Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture organizira besplatan prijevoz autobusom iz Rijeke u Vrbnik i natrag. Autobus iz Rijeke prema Vrbniku kreće sa Žabice u 19,30 sati, a povratak iz Vrbnika prema Žabici predviđen je oko 23,30 sati. Broj mjesta je ograničen, a prijave se zaprimaju na e-mail adresu: dunja.matic-bencic@rijeka2020.eu.

 

Događanja koja čine pretprogram Porto Etno festivala, spoj su programskih pravaca “Kuhinja različitosti” i “27 susjedstava” Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

„Kuhinja različitosti” posvećena je migracijama i manjinama, neobičnim spojevima glazbe, kulinarstva, umjetnosti i aktivizma. Otvorena je za razmjenu ideja, navika i predrasuda, a tematski je usredotočena i na manjine te uključuje i slavi razne manjinske kulture i supkulture: nacionalne, etničke, religijske, rodne, manjine prema tjelesnoj ili mentalnoj različitosti, starosti ili životnom stilu. U „Kuhinji različitosti” ima mjesta za sve. „Kuhinjom različitosti” stvaramo mjesta za sve.

Programski pravac „27 susjedstava” okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od zemalja članica Europske unije. Programski pravac „27 susjedstava” spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Broda na Kupi i Gornji Kuti. Naši susjedi ostvaruju međunarodne suradnje s 27 europskih susjedstava. Ovaj programski pravac pruža mnoge mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem Europe, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti, koje će se nastaviti i nakon 2020. godine.