Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Glazbene migracije Zorana Majstorovića i JazzIstra orkestra odvele publiku na putovanje kroz svjetsku glazbu

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u petak, 18. rujna ispred Exporta održan je koncert Glazbene migracije na kojem su zajedno nastupili multiinstrumentalist Zoran Majstorović i JazzIstra orkestar. Skladbe koje su izvedene na koncertu autorsko su djelo Zorana Majstorovića, izvedene su po prvi puta i publiku su odvele na glazbeno putovanje svijetom.

Multiinstrumentalizam u stvaralaštvu Zorana Majstorovića zauzima središnje mjesto i to je ono što je bila glavna odrednica ovog koncertnog programa – spajanje prividno nespojivih kultura kroz glazbu.

Tijekom koncerta Majstorović je svirao na čak osam instrumenata – električnoj, akustičnoj i cigar box gitari, ukulelama, oudu, sazu, mandolini i kori. S druge strane JazzIstra orkestar koji djeluje od 2014. godine čini 17 članova, svi vrsni glazbeni profesionalci, što domaći što strani glazbenici koji žive i rade u Istri i u svom radu prvenstveno njeguju istarski melos bilo da je riječ o tradicionalnoj ili pak suvremenoj glazbi.

U JazzIstra orkestru trube sviraju Darko Sedak-Benčić, Robert Mikuljan, Branko Sterpin i Roberto Bernaca; na saksofonu su bili Uglješa Novaković, Luka Vrbanec, Aljoša Mutić, Jovana Joka i Jurica Prodan; trombon su svirali Miron Hauser, Luka Žužić, Hrvoje Štefanić i Matthew Anderson; za klavijaturama je sjedio Carlos Fagin; kontrabas i bas gitara bili su u rukama Bojana Skočilića, dok je na bubnju bio Dušan Kranjc.

Prilikom stvaranja koncertnog programa koji je nazvao Glazbene migracije i koji se sastoji od šest skladbi u kojima je publika, sudeći po reakcijama, uživala, Majstorović se vodio idejom da uklopi etno jazz zvuk sa svim instrumentima koje svira.

Zoran Majstorović do sada je sudjelovao u brojnim programima Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a kako je i sam rekao prilikom najave ovog koncerta, čast mu je što je dobio priliku svoje nove autorske skladbe izvesti upravo na ovoj pozornici i u sklopu EPK programa.