Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

„Gomirje Harmonika Mundijal 2019“ – prijestolnica harmonike

Pilot-festival je pokazao neka od tisuću lica harmonike, instrumenta širokih mogućnosti rasprostranjenog u svim kutcima svijeta i primjenjivog u svim glazbenim izričajima, od klasike preko jazza i popa do folka različitih podneblja.

Pilot-festival „Gomirje Harmonika Mundijal 2019“, u organizaciji udruge „Gomirje u srcu 1599“ i u sklopu programskog pravca „27 susjedstava“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, pretvorilo je proteklog vikenda to goransko naselje u prijestolnicu harmonike, instrumenta koji je u tim krajevima neizostavan dio tradicije folklora.

U petak je, u čarobnom ambijentu dvorišta manastira i crkve Svetog Jovana Preteče, najzapadnijeg manastira Srpske pravoslavne crkve u Europi izgrađenog 1600. godine, nastupio mladi umjetnik Ante Mamula. Publiku, koju su činili mještani Gomirja, okolnih naselja te brojni gosti iz Rijeke za koje je bio organiziran autobusni prijevoz, Mamula je oduševio recitalom koji je uključivao djela velikana klasične glazbe različitih žanrova i epoha kao što su Domenico Scarlatti, Gyorgy Ligeti, W.A. Mozart, Mauricio Kagel i Jean-Phillippe Rameau.

Idućeg dana, u subotu, harmonikaški virtuoz Aleksander Ipavec držao je mladim harmonikašima iz Gomirja i okolice prvu majstorsku radionicu, a publika je rezultate mogla čuti već u večernjim satima na koncertu u Domu kulture. Nakon toga, maestru Ipavcu na pozornici se pridružio Porto Etno orkestar pod ravnanjem Zorana Majstorovića koji je okupljene poveo na glazbeno putovanje svijetom, s harmonikom u glavnoj ulozi, pokrivši tradicionalne glazbene izričaje na potezu od istočnog Mediterana („Misirlou“) i arapskog poluotoka preko Balkana do SAD-a (swing) i Argentine (tango). Za kraj, izveli su originalnu Ipavčevu kompoziciju „Balkanski blues“ koja bešavno povezuje balkanski melos i neparne ritmove sa sjevernoameričkim blues izričajem, a na bisu, Ipavec, Majstorović i ekipa proveli su istarski tradicional „Ča je more“ čudesnim prostranstvima etno jazza.

Atmosfera u Gomirju oba je festivalska dana bila sjajna, ispunjena pozitivnim vibracijama, uz puno upoznavanja, druženja, kao i pjesme izvan službenog programa, nakon što su pogašena svjetla pozornice, a sve je bilo začinjeno i prezentacijom folklora zajednice te autohtonih proizvoda lokalnih OPG-ova. Pilot-festival, koji će svoju kulminaciju doživjeti iduće godine, pokazao je neka od tisuću lica harmonike, instrumenta širokih mogućnosti rasprostranjenog u svim kutcima svijeta i primjenjivog u svim glazbenim izričajima, od klasike preko jazza i popa do folka različitih podneblja.