Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti, Volonteri

Hrvatska volontira – za čistiji kvart i međugeneracijsku solidarnost

Volonterska akcija održana u utorak 23. svibnja na Sušaku u ulici Podhumskih žrtava, okupila je veliki broj mladih i starih, školaraca, umirovljenika, umjetnika i predstavnika civilnih udruga, s jednim ciljem: uređenje trga između Osnovne škole Centar i Građevinsko tehničke i Graditeljske škole.

U višesatnom programu sudjelovali su učenici i profesori iz sve tri škole, volonterski centar udruge SMART, galerija Kortil, umjetnička organizacija Krila, DPURi kao i žitelji Sušaka. Kako organizatori navode, u skladu sa sloganom ovogodišnje manifestacije Volontiraj! – biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti, volonterskom akcijom uređenja trga željeli su potaknuti odnos učenika i stanara prema vlastitom okuženju i kvartu, ali i nadležne službe na podršku ovoj i sličnim građanskim inicijativama.

Mladi iz Volonterskog kluba iz Graditeljske škole očistili su travnate površine i zasadili cvijeće u otočićima oko drveća gdje su postavljeni i kratki opisi i nazivi biljaka. Tko je htio, mogao je sudjelovati na instant radionicama o vezivanju čvorova, izradi lampiona i ficlanju vune, ili pak izraditi mozaik od skupljenih čepova za Društvo multiple skleroze.

Na istom mjestu postavljena je i edukativna pokretna izložba fotografija ”Trg nekad i sad” na kojima se moglo vidjeti kako je izgledao Sušak prije više desetina godina.

Volonterski program bio je upotpunjen i nastupom najmlađih, pa smo tako imali priliku čuti zbor Osnovne škole centar, ali i performans osnovaca kojim su oni poručili što žele imati na svom trgu ispred škole.

Ova volonterska akcija održala se u sklopu nacionalne manifestacija Hrvatska volontira, koja ima za cilj promicati volonterstvo kao neprocjenjiv doprinos u razvoju zajednice, a koja se ove godine sedmi put za redom održava na području cijele Hrvatske.

Fotografije: Grad Rijeka, Iva Lulić