Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

HTV-ova ekipa u susjedstvima Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Od 27. do 30. lipnja HTV-ova ekipa i novinar Bojan Mucko posjetili su četiri od ukupno 27 susjedstva Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture: Rab, Kostrenu, Opatiju i Praputnjak. Hrvatska televizija snima emisiju o Europskoj prijestolnici kulture, koja će biti prikazana na jesen.

Opatijski susjedi HTV-ov su tim dočekali u prostoru Kluba 60+. Prostor Kluba je Opatijski ‘Dnevni boravak’, u kojem se, oni stariji ali i mlađi Opatijci druže uz trešetu, briškulu i razne kreativne radionice. U dvorištu udruge Žmergo razgovarali su o radu udruge i otkrivali moći revolucionarne naprave „Smoothie bike“ – koja pedaliranjem stvara električnu energiju potrebnu za izradu osvježavajućeg napitka. Glavna tema razgovora bila je koncept “Zero wastea”, kao načina života i svakodnevnih navika koje bitno utječu na smanjenje količine otpada u okolici, ali i  “Zero waste” u turizmu koji predstavlja veliki izazov, zbog imperativa osviještenosti i suradnje između dvije strane, gosta i ugostitelja.

U Kostreni je o pomoračkoj baštini ekipa razgovarala s kapetanom Berislavom Vranićem, Tomom Tijanom i Borkom Reljac. Vranić je svjetski stručnjak za prijevoz rashlađenih tereta i član najuglednijih pomorskih organizacija poput Nautical Institutea iz Londona, gdje je dopredsjednik vijeća ili IMO-a čiji je ambasador. Njegova tvrtka trenutno upravlja školskim jedrenjakom „Kraljica mora“ i član je Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana. Kapetan Tome Tijan, još uvijek plovi, predsjednik je Bratovštine sv. Nikole, preteče sindikata pomoraca koja je ove godine obilježila 150 godina postojanja. Borka Reljac je djelatnica Općine Kostrena, ujedno članice tima susjedstva Kostrena.

Jedan od dana HTV-ova ekipa započela je u Bakru uz kavu i bakarske baškote, gdje je krenulo upoznavanje i razrada dnevnog plana. Nakon vizure krajolika gledanog iz Bakra, uputili su se na istočnu stranu Zaljeva, podigli se od Bakarca prema Kavraniću odakle se pruža lijep pogled na veći dio Praputnjaka. U vinogradu Takale dočekali su ih Jadre Šarlija, jedini zaposlenik poljoprivredne zadruge Dolčina i  Boris Merle, član udruge Praputnjak – kulturni krajolik. Boris je posjetiteljima ispričao priču o nastanku ovog prvog registriranog krajolika u RH, demonstrirajući proces slaganja „gromača“ odnosno suhozida. Ekipa je napravila pauzu i „ohladila glavu“ u Bakarskom zaljevu do popodnevnog sastanka uoči dječje predstave „Legenda o divi i divice“ koju su pripremili namlađi stanovnici bakarskog kraja.

Zadnji dan posjetili su otok Rab. Katarina Ribarić iz Pučkog otvorenog učilišta Rab predstavila je projekt Archeological T(r)aces. Tonka Kavran iz Centra za Kulturu Lopar i stručni suradnik Ranko Starac govorili su o arheološkim lokalitetima, a Luka Prčinić iz Turističke zajednice sagledao je projekt iz perspektive razvoja ciklo turizma. Snimljeni su lokaliteti sv. Petra s ostacima romaničke benediktinske opatije,  otočići Lukovac s ostacima ranokršćanske crkvice, lokalitet Podšilo s kasnoantičkim gospodarskim kompleksom s pećima za keramiku i lokalitet s ostacima crkvice Sv. Marije.

Programski pravac „27 susjedstava“ spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samog grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Broda na Kupi i Gornji Kuti. Naši susjedi ostvaruju međunarodne suradnje sa 27 europskih susjedstava. Ovaj programski pravac pruža mnoge mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem Europe, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti, koje će potrajati i nakon 2020. godine. „27 susjedstva“razvija dobre međuljudske odnose i kreira atmosferu uživanja u različitosti.