Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Hvaljeni „Falstaff“ za subotnju riječku ljetnu noć

Neodoljivi riječki „Falstaff“ na pozornicu ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći dolazi 14. srpnja u 20 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Nakon iznimnog uspjeha opera „Macbeth“ i „Otello“, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian, jedinstveni operni projekt u Hrvatskoj, u svibnju ove godine zatvorio je komični „Falstaff“. Ova ovacijama nagrađena opera ponovno je pred riječkom publikom, ovoga puta u sklopu Riječkih ljetnih noći.

Posljednja i jedina Verdijeva komična opera, kojom je veliki Maestro odaslao vedri pozdrav svijetu pri kraju svog životnog puta, nastala je prema motivima Shakespeareove komedije „Vesele žene windsorske“ i scenama dvodijelne povijesne drame „Henrik IV“, a zajednički rad Verdija i libretista Arriga Boita na ovoj je operi trajao gotovo tri i pol godine. Boito je tada kazao: „Završit ćemo moćnim praskom smijeha – to će zapanjiti svijet!”.
Iako je Verdiju tada bilo 79 godina, “Falstaff” pršti svježinom i originalnošću, duhovitim dosjetkama i humorom, a s dubokim uvidom u ljudsku prirodu i profinjenim osjećajem za dramu. Ova je opera nedvojbeno jedan od vrhunaca talijanske operne literature, glazbeno-scensko remek-djelo koje su posebno cijenili najveći dirigenti 20. stoljeća, poput Toscaninija, Karajana i Soltija.

U ulozi Falstaffa nacionalni je prvak Giorgio Surian. Lukave žene windsorske, sjajne pjevačice i komičarke su Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Biljana Kovač i Ivana Srbljan. Sudjeluju još i Robert Kolar, Aljaž Farasin, Sergej Kiselev, Marko Fortunato, Dario Bercich.
Orkestrom Opere dirigirat će Ville Matvejeff, dramaturg-redatelj predstave je Marin Blažević, čija neobična i zabavna režija ruši sve predrasude o operama. Koreografkinja je Selma Banich, scenografi su Marin Blažević i Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Objedinjene u sklopu događanja poznatih riječkih ljetnih manifestacija, ove se godine petnaeste Riječke ljetne noći održavaju kao sastavni dio „Ljeta u prijestolnici”, projekta kojim se Rijeka priprema za Europsku prijestolnicu kulture 2020.