U tijeku (80%)

Upravna zgrada bivše tvornice šećera

Info
KorisnikMuzej grada Rijeke
Status

Površina: 4.272 m2

Predviđeni završetak radova: travanj 2020.

Ulaganje u EUR7.457.939
Izvor financiranjaGrad Rijeka, Europski fond za regionalni razvoj

Upravna zgrada bivše tvornice šećera, rodno mjesto golemog povijesnog vala industrijalizacije Rijeke u 18. stoljeću, postat će uz brod Galeb idealan novi dom za Muzej grada Rijeke. Ova izuzetna zgrada sa svojim freskama i povijesnim značenjem na najbolji način pripovijeda priču o fazama skokovitog razvoja Rijeke u doba industrijske revolucije kao i doba kada je Rijeka bila jedna od najbitnijih luka na Mediteranu. Stalni postav novog Muzeja grada Rijeke omogućit će građanima Rijeke ali i turistima – koji su naši privremeni sugrađani – da bolje razumiju povijest Rijeke da bi je više voljeli.

Za najviši standard postava pobrinut će se međunarodno proslavljena hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar, te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke. Muzej će pored stalnog postava nastaviti s tradicijom periodičkih studijskih izložbi.

Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači Šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavni projektant je dr.sc. Irma Hujić.