Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

Dužnost mi je kao znanstveniku da putujem, a izostanak Šećerovog mega ega omogućit će da isplivaju novi frikovi

Intervju: David Blažević aka. Dr. Smeđi Šećer, povodom još jednom Retox razgovora u RiHubu

Retox razgovori u RiHubu, ovog ponedjeljka 6. svibnja s početkom u 18 sati donose novu temu i novog predavača – Davida Blaževića. Naziv predavanja teško da biste mogli ponoviti da vas netko probudi u pola noći (Žetva energije u preciznoj poljoprivredi), zato smo Davida “priveli”, da nas pripremi za ponedjeljak.

Rijeka 2020: David je, dakle znanstvenik i umjetnik, a trenutno mu je u fokusu –  čišći planet, ugrubo rečeno. Davide, na koji način? Čime se baviš? Probaj objasniti što je jednostavnije moguće, molim te.

David Blažević: Ukratko, dosadašnji cilj mog znanstvenog rada bio je eliminirati potrošne baterije iz malih elektroničkih uređaja koji nas danas okružuju u neizbrojivim količinama. Pritom se te baterije, koje su još uvijek slabo reciklirana tehnologija, zamjenjuju uređajem koji koristi neke od izvora energije iz neposredne okoline samog uređaja. Naprimjer, možemo pogoniti električne uređaje izvorima energije kao što su Sunce, tok vode, razlike u temperaturi, elektromagnetski valovi ili mehaničke vibracije. To se naziva žetva energije ili Energy Harvesting, i upravo sam se najviše dosad bavio pretvaranjem vibracija i energije kretanja u električnu energiju. Na Tehničkom Fakultetu, Sveučilišta u Rijeci uspjeli smo napraviti uređaj koji mjeri tlak i temperaturu u gumi automobila, a pogonjen je vibracijama kotača prilikom vožnje. Također smo uspjeli napraviti i minijaturni hidro-generator koji je pogonio bežične senzore onečišćenja u rijekama. A sada želim iskoristiti to znanje i saznati kako i na koji način mogu pretvoriti kretanje domaćih životinja u električnu energiju. Sve zato kako bih iz milijuna pametnih ogrlica za domaće životinje eliminirao bateriju kao konačni izvor energije.

Rijeka 2020: Wow! Kome je namijenjeno tvoje predavanje u RiHubu? I što njime želiš poručiti Riječanima?

David Blažević: Namijenjeno je svima jer ću se dotaknuti trenutnog stanja ekologije, civilizacije i očekivanih skorašnjih napredaka u poljoprivredi. Želim poručiti da se trebamo otarasiti ove lažno komforne, a zapravo lijene kolektivne potrošačke hipnoze u koju i sam često zapadnem i trebamo početi djelovati ekološki odmah u svojoj najbližoj okolini.

Rijeka 2020: Nešto što je nekad djelovalo kao nedohvatljiva budućnost, danas je naša stvarnost. Dobro, ne naša. Možda malo više Finska… Zato i putuješ, zahvaljujući stipendiji koju si dobio. U Rijeci te nema do 2022.? Što će riječka klupska scena bez tebe? I kako? Finska scena je ovim tvojim odlaskom (dolaskom) definitivno u dobitku. Hoćeš li i gore DJ-irati?

David Blažević: Nisam nikad mislio da ću živjeti negdje drugdje i sve ovo se kao dogodilo samo od sebe. Strastveno sam zajahao taj vektor budućnosti i svi drugi su izblijedjeli. Rijeka je moja teška zona komfora 35 godina i sad kao familija iskoračujemo u nepoznato i dobivamo novu stranicu papira za šaranje. Totalno ludo. Jako se veselim i bojim, a zapravo i dužnost mi je kao znanstveniku da putujem, živim drugdje i upoznajem nove kulture i učim nove jezike jer ću jedino tako napredovati kao čovjek. Već i prije nego sam saznao rezultat natječaja sam otkazao sve svirke jer mi je već neko vrijeme dosta kafane. Rijeka i ja ćemo se sresti opet kad tad, a možda izostanak Šećerovog mega ega omogući da iz vrtolga Rječine isplivaju novi frikovi spremni za klupske eksperimente. Pošto nisam tri godine radio u akademiji, idućih godinu dana ću uzeti pauzu od bilo kakvog nastupanja da se ufuram skroz u ovu ludu temu jer imam velike planove i puno eksperimenata za provesti. Dotad ću istraživati finsku narodnu glazbu, black metal i tražiti psihodelične finske polke.

Dr. Smeđi Šećer svakako će nam nedostajati, ali zato ćemo pratiti put Davida Blaževića i navijati zajedno s njim za naše bolje sutra. Prvi navijački zadatak imamo ovog ponedjeljka, 6. svibnja u 18 sati u našem RiHubu! Ulaz na Retox je slobodan, prijave nisu potrebne.

Foto: Tanja Kanazir / Kristijan Vučković