Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti, Zeleni val

Ispred Waldorfske škole niknuo specifičan vrtni otok

U sklopu projekta Zeleni gradski otoci kojeg u okviru programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture provodi Društvo prijatelja waldorfske pedagogije, tijekom srijede i četvrtak, 16. i 17. listopada izrađuje se specifičan vrtni otok koji se nalazi na križanju Liburnijske i Zametske ulice u Rijeci, točnije ispred Osnovne waldorfske škole.

Učenici viših razreda ove osnovne škole, njihovi profesori i volonteri iz RiHuba na ekološki prihvatljiv način stvorili su zeleni otok na jednom od prometnijih mjesta u Rijeci. Sadilo se bilje koje je otporno na hladnoću i izravnu sunčevu svjetlost te aromatično i začinsko bilje, a osim što se obogatilo sjecište ovih ulica, svo zasađeno bilje mogu koristiti i građani.

“Sve što je posađeno, može se ubrati”

, objasnila je stručna suradnica za projekte u Osnovnoj Waldorfskoj školi, Dora Šimunović.

“Ovu lokaciju smo odabrali zato jer se nalazi u neposrednoj blizini naše škole, mjesto je jako frekventno, ali i zato jer smo htjeli pokazati da ako se na ovoj lokaciji može posaditi ovakav zeleni vrt, da se onda može i na brojnim drugim lokacijama, primjerice na balkonima ili oko zgrada, odnosno u cijeloj urbanoj zajednici”

, objasnila je Šimunović.

A dan na suncu, umjesto u školskim klupama razveselio je i učenike koji su sudjelovali u sadnji.

“Super nam je ova inicijativa. Puno je bolje i opuštenije dan provesti vani nego u školskim klupama”

, složili su se učenici 8. razreda Magdalena Rogić, Daria Katanić i Mateo Pejić.

U sklopu projekta Zeleni gradski otoci u planu je u budućnosti sagraditi demonstracijsku uzdignutu gredicu sa samonavodnjavajućim sustavom. Prema riječima Dore Šimunović ta će radionica biti otvorena za građane, a otvoreni su i za to da sličnu takvu gredicu sagrade i na nekim drugim lokacijama u gradu. U sklopu istog projekta do sada je već održana radionica izrade vertikalnih gredica od drvenih paleta na koju se odazvao veliki broj građana, a gredice u kojima je također zasađeno jestivo i aromatično bilje postavljene su ispred škole.

Projekt Zeleni gradski otoci usmjeren je kreiranju zelenih otoka na balkonima i betonskim dvorištima gdje bi se uzgajalo povrtno i aromatično bilje. Aktivnosti projekta su edukacija učenika, roditelja i zainteresirane javnosti za urbano vrtlarenje tj. kreiranje vrta na balkonu ili dvorištu, izrada samonavodnjavajuće gredice, izrada vertikalnog vrta, kompostiranje na balkonu ili u malom vrtu, upotreba sjemenja starih otpornih sorti povrtnih biljaka, upoznavanje tajni biološkog i biološko-dinamičnog vrtlarenja, izdavanje slikovnice dobrih i loših biljnih susjeda te izrada demonstracijskog vrtnog otoka na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Program se realizira uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji provodi RiHub. Odabrani projekti Zelenog vala, koje su prijavljivali sami građani doprinose zelenijim i urednijim javnim prostorima i potiču sugrađane da budu ekološki odgovorniji.