Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Izlaganja stručnjaka pretkonferencije „Performance Studies international“ u RiHubu

U HNK Ivana pl. Zajca jučer su iz različitih krajeva svijeta stigli vodeći stručnjaci, znanstvenici i umjetnici iz svijeta izvedbenih umjetnosti: kazališta, glazbe, performansa, plesa i drugih formi. Razlog okupljanja je održavanje simpozija koji se u Rijeci organizira u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.

Cilj pretkonferencije je elaboriranje dramaturgije i osmišljavanje tema nadolazeće velike godišnje PSi konferncije koja će se 2020. godine održati u Rijeci.

PSi (Performance Studies international) profesionalna je udruga s dugogodišnjom tradicijom promicanja komunikacije i razmjene među umjetnicima, misliocima, aktivistima i akademicima koji rade na području izvedbe i izvedbenih umjetnosti.

Izlaganja ovih vodećih stručnjaka u području izvedbenih umjetnosti možete poslušati u četvrtak, 6. lipnja, u 17 sati u prostoru RiHuba. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku i doznajte odgovore na sva goruća pitanja iz svijeta kazališta, glazbe, performansa, plesa i drugih izvedbenih umjetnosti!

Na predkonferenciji u Rijeci gostovat će: 

Peter Eckersall, PhD – CUNY, University of Melbourne
Vodeći istraživač japanskog kazališta, a bavi se i avangardnim kazalištem te eksperimentalnim performansom. U svom će izlaganju promotriti odnos između suvremene umjetnosti i performansa, dramaturgije i njezine promjenjivosti.

Tracy Davis, PhD – Northwestern University
Stručnjakinja u teoriji izvedbe i povijesti kazališta, u svom će se izlaganju dotaknuti prirodom performansa u polaganju prvog transatlantskog kabela 1858., događaja koji je okupio šestinu populacije New Yorka u Central Parku.

Sebastián Calderón Bentin, PhD – New York University Teatro de la Universidad Católica Hemispheric Institute of Performance and Politics
Osim teorije izvedbe, ovaj je umjetnik i znanstvenik svoju pažnju posvetio proučavanju masovnih medija, kulturne antropologije i američkih kulturnih studija. Njegovo će se predavanje osvrnuti na povezanost iluzije i političkog koncepta.

Sean Metzger, PhD – University of California
Njegovo područje interesa uključuje presjek kulture azijskih Amerikanaca, Karibijaca, Kineza, filma, performansa i studija seksualnosti. Njegovo će se izlaganje dotaknuti kineske kulture i globalizacije.

Eero Laine, PhD – University of Buffalo
Bavi se pitanjem globalne ekonomije i komercijalne izvedbe, a zanimljivost njegova istraživanja jest da se pitanjima bavi kroz prizmu popularne forme izvedbe: profesionalnog hrvanja.

Eylül Akıncı, MA, PhD candidate – CUNY, Ghent University
Istraživanja je posvetila suvremenom plesu i koreografiji, kroz prizmu feminizma.

Heike Roms, PhD – University of Exeter
Objavljivala je radove koji su se bavili suvremenom praksom izvedbe, povijesti performansa u britanskoj umjetnosti, povezanosti performansa i ekologije te povijesti i počecima izvedbenih umjetnosti.

Richard Gough– University of South Wales
Veoma važno ime u području studija izvedbe, osnivač asocijacije Performance Studies International. Život je posvetio razvoju i proučavanju interdisciplinarnosti i eksperimentalnosti u izvedbi, kao i istraživanju granica umjetnosti.

Lada Čale Feldman, dr. sc. – Filozofski fakultet u Zagrebu
Piše znanstvene radove, kazališne kritike i prikaze knjiga, izlaže na hrvatskim i međunarodnim skupovima s temama na presjeku teatrologije, antropologije, književne teorije i feminističke kritike.

Helena Grehan, PhD – Murdoch University, Perth, Australija
Posebnu je pažnju posvetila proučavanju etike i odgovornosti u političkoj izvedbi te kazalištu i suvremenoj umjetnosti. Zanima ju na koji način djelovanje publike medijski zasićenom svijetu umjetnosti može teoretizirati i proučavati.

Jazmin Llana, PhD- De La Salle University
Bavi se teatrologijom, teorijom filma te studijama televizijskog medija.

Felipe Cervera, PhD – LASALLE College of the Arts, Singapur
Glumac i redatelj koji je ujedno i predavač te istraživač područja izvedbenih umjetnosti. Njegova su  se istraživanja smjestila na presjeku astronomije, astronautike i teorije izvedbe. 

Kristof van Baarle, MA, PhD research scholar – Ghent University
Dramaturg i znanstvenik čija su najrecentnija istraživanja posvećena proučavanju budućnosti performansa i odsutnosti čovjeka u istoj.