Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

Izložba “DeltaLab predstavlja Slatko i slano” ponovno otvara svoja vrata

Nakon što je krajem 2018. premijerno predstavljena u prostorima RiHuba, izložba DeltaLab predstavlja Slatko i slano ponovno će biti otvorena u četvrtak 17. siječnja u 18 sati u prostorima Društva arhitekata Rijeka.

Riječ je o izložbi koja prezentira aktivnosti programskog pravca “Slatko i slano” projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, predstavljajući javnosti arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke. Idejne prijedloge potpisuje 16 arhitektonsko-dizajnerskih timova, među kojima su i neka od najznačajnijih imena suvremene domaće arhitektonske scene (Nikola Bašić, 3LHD, Dinko Peračić, STUDIO UP..). Izložba ostaje otvorena do 14.2.

“Slatko i slano” je jedan od 7 programskih pravaca unutar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture čije su aktivnosti orijentirane na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Riječ je o području koje prati tok rijeke Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano), a otuda i naziv samog programskog pravca.

Odabrane lokacije, u ovoj zoni Rječine i dodira Rijeke s morem, na kojima su osmišljeni i iscrtani idejni prijedlozi su Delta, Lungo Fiume, Mrtvi kanal, Školjić, zgrade Ex Ivexa i Exportdrva, te čitav potez gata Molo Longo.

Idejna rješenja predstavljena na izložbi zapravo su arhitektonska viđenja i zamišljeni koncepti aktiviranja, obnavljanja i djelovanja na tim lokacijama.  Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kada Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti.

Autori predstavljenih arhitektonskih prijedloga istaknuti su i višestruko nagrađivani timovi arhitekata, dizajnera i inženjera iz Rijeke, ostatka Hrvatske te gostiju iz inozemstva, različitih generacija i polja djelovanja. Svi su oni svojim dosadašnjim radom i uspješnim projektima dokazali kvalitetu, suvremenost izričaja i arhitektonski autoritet. U okviru projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, kroz višemjesečni period radionica, kolaboracija i zajedničkih promišljanja s timovima DeltaLaba i pravca Slatko i Slano, ovi su stručnjaci stvarali vizije za potencijalne nove scenarije korištenja izabranih lokacija.  U procesu rada bavili su se arhitektonskim i programskim istraživanjem riječke industrijske baštine, lučkih i obalnih područja te njihovih potencijala.

Idejni prijedlozi prenamjena postojećih prostora, osmišljeni paviljoni i strukture i novi način upotrebe pojedinih lokacija, zapravo predstavljaju cjelovitu viziju programskog pravca Slatko i slano. Stvarnom realizacijom dijela ovih ideja pojedine bi lokacije u Rijeci već kroz dvije godine postati nova mjesta susreta, aktivnosti i događanja za sve građanke i građane Rijeke. Ostale će ostati zalog za budućnost, idejni koncepti koji će se ostvarivati u razdobljima koja tek slijede.

Provoditelj projekta je DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – novoosnovani program pri Sveučilištu u Rijeci koji je posvećen pitanjima grada, teritorija, infrastrukture, ekologije i globalizacije, kao temeljima za stvaranje regionalnog centra za urbana istraživanja.

Organizator: DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam

Kustos i voditelj programskog pravca Slatko i slano:Idis Turato

Dizajn i vizualni identitet: Leo Kirinčić i Tanja Modraković

Koncepcija izložbe: Leo Kirinčić, Ida Križaj Leko, Morana Matković, Tanja Modraković

Voditelji komunikacije: Bosnić+Dorotić

Fotografije lokacija: Geoarheo (Jurica Goričanec i Goran Skelac) i Neven Petrović

Partneri: RIJEKA 2020 d.o.o. / DAR – Društvo arhitekata Rijeka / Sveučilište u Rijeci / Grad Rijeka / Ministarstvo kulture RH / Primorsko-goranska županija

Print plakata: Izrada reklama Pruša