Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Izložba fotografija “Krajolici sjećanja u grafitima” od petka u Exportu

Od petka, 4. prosinca 2020.g. u Exportu na Delti moći će se razgledati izložba „Krajolici sjećanja u grafitima“, koja se temelji na fotografijama koje su tijekom proteklog desetljeća snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar. Svaki od njih analizirao je političke izjave, značajke i osjećaje koji se manifestiraju i realiziraju u obliku grafita i drugih jezičnih i semiotičkih znakova koji se nalaze u fizičkom krajoliku.

Ove fotografije vizualnog krajolika sjećanja iz različitih dijelova Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije na eksplicitan način prikazuju političke sukobe i ideološke premise, povijesne rupture i mnogostruke slojeve prošlosti, kao i odnose identifikacije unutar i izvan različitih grupa. Iako su autorica i autori temi pristupili polazeći iz različitih disciplina, zajedno dijele fascinaciju međuodnosima grafita i krajolika sjećanja, u ovoj regiji osporavanih narativa i kompleksnih povijesti.

Otvorenje u petak 4. prosinca u 15 sati možete pratiti putem platforme Zoom.

Izložba “Krajolici sjećanja u grafitima”, na koju je ulaz besplatan, ostaje otvorena do 20. prosinca 2020.g. i može se posjetiti u radnom vremenu Exporta: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati. Praznicima i blagdanima Export je zatvoren za posjetitelje.

Izložbu organizira Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, a održava se u sklopu programa “Krajobrazi sjećanja“ programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.