Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Upoznaj EPK, Vijesti

Izložba fotografija Oko kulture

Otvaranje izložbe fotografija Oko kulture održat će se u Galeriji Principij u četvrtak, 30. listopada u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti najbolje fotografije pristigle na natječaj Oko kulture, koji je nastao u suradnji Odjela za kulturu Grada Rijeke i Fotokluba Rijeka povodom kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Na natječaj  2014. godine pristiglo je više od 300 prijavljenih fotografija, a Povjerenstvo će istaknuti autore kojima će biti dodijeljene prva, druga i treća nagrada. Zadnjeg dan izložbe, 10. studenoga održat će se dodjela nagrada kao i dodjela nagrade publike i nagrade sretnim glasačima.

Na natječaj koji je bio otvoren od 18. lipnja do 21. listopada se prijavio 71 autor s 564 fotografije. Žiri je radio u sastavu: Iva Prosoli, kustosica i voditeljica Zbirke zagrebačkih fotoreportera u Muzeju grada Zagreba te voditeljica kolegija Fotografija i umjetnička praksa od 1960-ih do danas na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Plamena Šarlija, viša stručna suradnica za muzejsko-galerijsku i ostale likovne djelatnosti u Odjelu za kulturu Grada Rijeke i Borislav Božić, profesor Likovne umjetnosti i Fotografije, predsjednik Fotokluba Rijeka.

Nagrade:
• Prva nagrada: godišnja pretplata, paket ulaznica ili članska iskaznica za programe u ustanovama za 2 osobe (HNK Ivana pl. Zajca, GKL Rijeka, MMSU, MGR, GKR i Art kino Croatia)
• Druga nagrada: godišnja pretplata za programe u HNK Ivana pl. Zajca za 2 osobe
• Treća nagrada: paket književnih izdanja naših ustanova i Grada Rijeke
• Nagrada publike: izdanja Grada Rijeke
• Nagrada glasaču:
za one koji glasaju u galeriji : jedna publikacija Grada Rijeke i članstvo u Fotoklubu Rijeka
za one koji glasaju preko Facebooka : jedna publikacija Grada Rijeke i fotografija

Grad Rijeka intenzivno priprema kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. , što nam pruža iznimne mogućnosti za promišljanje dubinske urbane obnove grada i promjenu imidža. Projekt EPK daje poticaj za provedbu brojnih mogućnosti da se gradskim prostorima udahne novi život, a kulturu stavlja u središte pažnje i čini je medijem koji ujedinjuje širu i užu lokalnu zajednicu. Upravo takva suradnja povodom kandidature Grada Rijeke ostvarena je između Fotokluba Rijeka i Odjela za kulturu Grada Rijeke pokretanjem fotografskog natječaja Oko kulture. Putem natječaja željelo se animirati i uključiti što veći broj pojedinaca da kulturu ili ono što oni prepoznaju kao kulturu interpretiraju fotografijom i to kroz zadane teme vode, luke, rada i različitosti.

Radno vrijeme Galerije od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima zatvoreno.